| Teodorczyk schonk Anderlecht de overwinning met zijn twaalfde doelpunt van het seizoen.

Teo legt Club Brugge over de knie met kopbalgoal

Godfried Roelant
15/04/2018

Anderlecht heeft tegen Club Brugge gedaan wat het moest doen. Het pakte de drie punten na een kopbalgoal van Teodorczyk en blaast zo de titelstrijd nieuw leven in.

Al twintig jaar kon Club Brugge niet winnen op Anderlecht en daar is na vandaag geen verandering in gekomen. De leider in Play-off 1 kreeg een felle landskampioen tegenover zich die werd aangevuurd door een mogelijk nog feller publiek. Speciaal voor de komst van de aartsvijand hadden de supporters een tribune vullende tifo in elkaar gestoken.

Gabulov oogt onklopbaar…

Het inspireerde Teodorczyk om snel uit de startblokken te schieten. De Pool versierde meteen een hoekschop waarna hij de spionkop nog wat meer ophitste. Het was de voorbode van een eerste helft waarin Anderlecht baas was en wilde tonen dat het de hoop op een nieuwe titel nog niet heeft opgegeven. Toch was de grootste kans voor Club Brugge. Diaby plukte een bal van Vormer heerlijk uit de lucht, maar het schot dat volgde trof de kruising.

Daarna bezweken de bezoekers onder de paars-witte druk, maar een man voorkwam keer op keer een doelpunt: Vladimir Gabulov. De Russische doelman van Club toonde zich een uitstekende vervanger van de geblesseerde Vermeer. Hij stopte achtereenvolgens uitstekende kansen van Gerkens, Saief, Markovic en Teodorczyk.

Vooral die laatste moest na een half uur spelen altijd scoren nadat hij door Markovic alleen voor de goal was gezet. Maar dat gebeurde dus niet en zo moest een bedrijvig Anderlecht zich aan de rust tevreden stellen met een brilscore.

…maar is kansloos op kopbal van Teo

De aanhouder wint, zo luidt het spreekwoord, en dus bleef Anderlecht ook in de tweede helft op zoek gaan naar de voorsprong. Die kwam er ook op een vrije trap van Trebel. De roodharige middenvelder sneed die perfect aan en schilderde de bal op het hoofd van Teodorczyk. Die kopte staalhard naar de grond en zag het leer vervolgens achter Gabulov in doel verdwijnen: 1-0.

Toch bleef Club Brugge niet bij de pakken zitten. Het kwam nog twee keer in de buurt van een gelijkmaker. Op een hoekschop verlengde Vanaken de bal tot bij Diaby, maar Sels had het gevaar op tijd gezien en kwam uitstekend tussen. Net als Gabulov was ook hij nauwelijks op een foutje te betrappen.

Videoref beslissend

Toch moest hij zich op het einde van de wedstrijd gewonnen geven. De videoref oordeelde echter dat Diaby scoorde vanuit buitenspel en zo ging het blauw-zwarte feestje niet door. In de vijf minuten extra tijd was het nog bibberen en beven voor de landskampioen, maar het hield wel stand.

Met deze uitslag wordt de titelstrijd nieuw leven in geblazen. Anderlecht nadert tot op drie punten van Club, maar heeft wel nog veel werk voor de boeg als het zich eind mei opnieuw landskampioen wil noemen.