© Photonews | Charleroi - Anderlecht.

Anderlecht knokt zich terug in play-off 1

Mathias Declercq
© BRUZZ
06/04/2018

RSC Anderlecht heeft zijn eerste zege in play-off I geboekt. Op Charleroi volstonden een vroeg doelpunt van Morioka en een elfmeter van Teodorczyk voor de zege. De Brusselaars zetten zo het tijdperk Coucke-Devroe in met een broodnodige driepunter in de strijd om Europees voetbal.

Anderlecht beleefde al een bewogen vrijdag. Sportief manager Herman Van Holsbeeck werd na vijftien jaar bedankt voor bewezen diensten, in zijn plaats installeerde nieuwe voorzitter Marc Coucke zijn vertrouweling Luc Devroe als de man die voortaan de transfers van de club moet waarnemen.

Met ook de raad van bestuur van de club die duchtig door mekaar werd geschud, zou men haast vergeten dat er vrijdagavond ook nog gevoetbald moest worden. Meer zelfs: Anderlecht moest eigenlijk de volle buit halen tegen Charleroi om in deze play-offs nog een rol van betekenis te spelen en vooral Europees voetbal veilig te stellen.

20180406_AnderlechtDevroe_Photonews
© Photonews | Kersvers manager Luc Devroe kwam de wedstrijd op Charleroi volgen, van Van Holsbeeck geen spoor.

Voor de altijd lastige match op Mambourg – Anderlecht verloor dit seizoen al twee keer tegen de Carolo’s – gaf Hein Vanhaezebrouck opnieuw het vertrouwen aan Alexis Saelemaekers op de rechtsachter na diens puike debuut tegen AA Gent. Ook Liverpool-huurling Lazar Markovic kreeg voor het eerst een basisplaats, en die wierp al in de derde minuut een perfecte voorzet voor de voeten van Morioka. De Japanner dook goed op aan de eerste paal en legde de bal meteen in het mandje: 1-0 voor de Brusselaars.

20180406_AnderlechtLazarMarkovic_Photonews
© Photonews | Liverpool-huurling Lazar Markovic.

Meteen na het openingsdoelpunt verwaterde de partij met veel onderbrekingen en een blessure voor Spajic. Toch was het Anderlecht dat zich opnieuw gevaarlijk toonde na knap doorzetten van Saief op de linkerflank, maar Morioka liet de wenkende kans liggen en besloot op de voeten van Dessoleil. De kansen voor de Brusselaars volgden zich nu wel in sneltempo op, maar Saief toonde zich tot twee maal toe niet kordaat genoeg om af te werken. En ook Teodorzcyk wurmde zich met een onorthodoxe slalom door de verdediging van Charleroi, maar de Pool vond Mandanda op zijn weg.

Charleroi komt veel beter uit de kleedkamer

Anderlecht had de eerste helft dus comfortabel onder controle, maar vlak na de pauze ontbond Charleroi zijn duivels. Coach Felize Mazzu dropte aanvaller Baby in de plaats van Desolleil, en die stond meteen op de goede plaats om een strakke voorzet van Nurio binnen te koppen.

Charlerloi meteen na rust dus op 1-1, en het duurde tot op het uur voor Anderlecht opnieuw een vuist kon maken. Teodorczyk ging in het penaltygebied liggen na een duel met Zajkov, waarop scheidsrechter Boucaut wel een heel gevleide penalty floot. De Pool maalde er niet om, zette zich zelf achter de bal en legde die vervolgens eenvoudig in het hoekje.

De thuisploeg was niet meer bij macht om nog iets te forceren en ook Teodorczyk liet in de absolute slotfase nog zijn tweede doelpunt van de avond liggen. Anderlecht boekt zo zijn eerste zege in play-off 1. Het springt voorlopig weer over AA Gent naar de tweede plaats, Charleroi blijft vierde maar ziet Standard mogelijk over zich springen als de Luikenaars winnen tegen Genk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht, Voetbal

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni