| De Belgian Tornados op het EK atletiek in München

Tornados staan ondanks moeilijke race in finale EK: 'Veel geduw en getrek'

AD
© Belga
19/08/2022

De Belgian Tornados lopen zaterdagavond op het EK atletiek in München hun dertigste finale op het hoogste niveau. De Belgische estafetteploeg op de 4x400 meter, waarvan de kern heel erg Brussels getint is, ging met de vierde tijd in totaal naar de finale. Ook de andere drie Belgische aflossingsteams plaatsten zich vrijdagochtend voor de eindstrijd in hun discipline.

Alexander Doom en Jonathan Borlée spraken na afloop over een moeilijke race. "Maar we staan in de finale. Dat is het belangrijkste", klonk het in koor.

Startloper Alexander Doom was na zijn race niet ontevreden. "Ik vind van mezelf dat ik een betere race heb gelopen dan in de halve finales van de individuele 400 meter", zei hij. "Het was in het begin een beetje zoeken. Vanuit baan 2 vertrekken is bovendien niet zo leuk, maar mijn laatste 200 meter was wel goed."

De Belgen moesten de Duitsers met een honderdste van een seconde laten voorgaan. "Ik denk eigenlijk dat we gewoon derde waren", zei Doom met een kwinkslag. "Ik zou die fotofinish wel eens willen zien, want ik kan niet geloven dat die Duitsers voor ons eindigen. Maar alle gekheid op een stokje, het zal wel kloppen. We hebben even moeten afwachten, maar we zitten toch in de finale. Nu is het uitkijken naar morgen. Hopelijk krijgen we dan een baan aan de buitenkant. Dat is belangrijk."

Veel geduw en getrek

Jonathan Borlée maakte zijn wederoptreden na een scheur in de hamstring. "Ik heb afgezien", pufte hij. "Dat is altijd zo op een 400 meter. Ik zit niet in de beste vorm van mijn carrière. Dat wist ik vooraf. Tijdens de race was er veel geduw en getrek en dat is niet goed om in je ritme te blijven."

"Zeker op dit moment heb ik het daar lastig mee", gaat Jonathan verder. "Het was persoonlijk een moeilijke race, maar ik ben heel blij dat we als team gekwalificeerd zijn. Of ik de finale loop? Dat moet je aan de coach vragen. Ik ben beschikbaar, heb ervaring en zal altijd alles geven voor het team."

'Medaille is mogelijk'

De Belgische vrouwenploeg op de 4x400 meter maakte vrijdag wel indruk in de reeksen. Met de tweede tijd, een seizoensbeste van 3:25.44, stootten de Belgian Cheetahs makkelijk door naar de finale. Achteraf waren de vrouwen erg tevreden.

"We wisten dat we dit konden", opende teamkapitein Camille Laus, die in Woluwe woont. "Het was natuurlijk uitkijken. We zaten in een sterke reeks, met Groot-Brittannië, Polen en Italië. Maar we hebben het goed gedaan, we hebben onze koers gelopen en we zijn niet in de problemen gekomen."

Laus startte zoals gewoonlijk als laatste en de Cheetahs liepen op dat moment al stevig op de tweede plaats. Dat zorgde voor een beetje rust. "Ik voelde bij mijn start inderdaad al dat de kwalificatie dichtbij was", gaf ze toe. "Mijn slechte halve finale op de individuele 400 meter van dinsdag had me niet veel vertrouwen gegeven. Daardoor was ik toch op mijn hoede. Ik ben blij een mooie wedstrijd te hebben kunnen lopen vandaag. We geloven in een medaille in de finale. De eerste stap is gezet. Het zal zeker nipt worden. We zullen een perfecte koers moeten lopen, maar het is mogelijk een medaille te pakken."

In de finale komen er met Cynthia Bolingo en Hanne Claes waarschijnlijk nog twee snelle vrouwen bij. "Er is veel luxe", beaamde teamgenote Helena Ponette. "We plaatsen ons als tweede voor de finale, zullen dus normaal gezien een goede baan hebben en we hebben nog twee frisse lopers. Dat geeft vertrouwen voor een medaille. Nederland, met Femke Bol, is de grote favoriet. Maar, achter hen is er veel mogelijk. Als we allemaal onze beste race lopen morgen en we hebben geen medaille, dan kunnen we onszelf niets verwijten. Al zal er in dat geval ook wel een beetje teleurstelling zijn."

Knaltijd

Ook de Belgian Falcons, de Belgische mannenploeg op de 4x100 meter, hebben hun visitekaartje afgegeven op het EK atletiek in München. Robin Vanderbemden, Ward Merckx, Simon Verherstraeten en Kobe Vleminckx liepen naar een knaltijd van 38.73. Ze werden daarmee vierde in hun reeks en stoten met de beste verliezende tijd door naar de finale. Met hun tijd verbeterden ze het Belgisch record, dat dateerde uit 2003, met 32 honderdsten.

De Falcons hebben met hun kwalificatie meteen ook een ticket voor de World Relays van volgend jaar beet. De finale van de 4x100 meter in München staat zondagavond, om 21u12, op het programma.

Belgian Rockets

Tot slot drong ook de Belgische vrouwenploeg op de 4x100 meter door tot de eindstrijd.

Elise Mehuys, Delphine Nkansa, Rani Vincke en Rani Rosius eindigden in een seizoensbeste van 43.58 op de vierde plaats in de eerste van twee reeksen. Ze worden voor de finale opgevist met de beste verliezende tijd. De eerste drie van elke reeks en de twee snelste verliezende tijden kregen een ticket voor de finale. Van de 16 deelnemende landen lieten de Belgian Rockets de zevende chrono optekenen. Groot-Brittannië was het snelst in 42.83. Het Belgisch record (42.54) op de 4x100 meter dateert van de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Olivia Borleé, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert liepen met die chrono naar de tweede plaats, achter Rusland. Uiteindelijk kregen ze nog de gouden medaille nadat acht jaar later bij hertesten bleek dat een Russin doping had gebruikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , atletiek , Belgian Tornados

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni