Tour de France: Jonge 'kadetten' warmen het asfalt op voor de profs

© PhotoNews

Omstreeks 16.50 uur kennen we de winnaar van de eerste rit van de 106de Ronde van Frankrijk, maar de eer om als eerste over de finish te rijden aan het Kasteel van Laken is weggelegd voor acht jonge beloftevolle renners tussen 15 en 18 jaar. De "Continental Cadets Junior" nemen zaterdag het voortouw en fietsen de eerste 30 en de laatste 30 kilometer van de openingsrit.

De kadetten van deze Tour moeten vroeg opstaan, want terwijl de eerste profrenners op het startpodium hun handtekening komen zetten, beginnen zijn om 9.30 uur in de Hofbergstraat aan hun eerste etappe. Een half uurtje voor de reclamekaravaan trekken zij zich op gang en leggen ze de eerste 30 en de laatste 30 kilometer van de etappe af.

Hun finish wordt omstreeks 13.30 uur verwacht aan de aankomstlijn voor het Kasteel van Laken. De profs vertrekken om 12 uur op het Koningsplein voor de fictieve start.

Voor de jongeren geldt de Olympische gedachte, "meedoen is belangrijker dan winnen", ook echt. Ongeacht wie als eerste over de meet komt, er zal geen winnaar uitgeroepen worden. Zij strijden dus niet om de winst, maar krijgen elk een medaille bij de podiumceremonie.

Op zondag smeren de beloftevolle renners opnieuw hun benen in en rijden ze de 27 kilometer van de ploegentijdrit. De jonge coureurs vertrekken opnieuw in de Hertogstraat, nu omstreeks 12.25 uur, en zullen rond 13.30 uur de finish op de Eeuwfeestlaan overschrijden.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?