| Archiefbeeld van de Tour in 2017.

De organisatie van de Tour de France stelt dinsdag het parcours voor van de eerste twee etappes van de wielerwedstrijd. Op zaterdag 6 juli 2019 vertrekt de ronde vanuit Brussel, om via een ruime lus daar terug te keren. De tweede etappe is een tijdrit voor ploegen die eindigt onder het Atomium.

De wielrenners van de Tour vertrekken vanuit Molenbeek, racen dan door Anderlecht en vervolgen hun weg de stad uit, richting Geraardsbergen. Na 43 kilometer zullen ze de Muur van Geraardsbergen aandoen, gevolgd door de Bosberg. Dat doen ze in het spoor van wielerheld Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden zijn eerste Tour won en ook langs de Muur passeerde.

Via Edingen vervolgen de fietsers hun weg naar Charleroi, om daarna de terugweg in te zetten. Via Waterloo en Overijse keert de Tour terug naar Brussel, met een passage door Tervuren en Sint-Pieters-Woluwe. De fietsers eindigen aan het Koninklijk Paleis in Laken.

Op zondag is een tijdrit voorzien voor ploegen. De rit vertrekt uit Brussel richting Tervuren en Sint-Pieters-Woluwe, en doet vervolgens Oudergem en Watermaal-Bosvoorde aan, om door te rijden naar het Zoniënwoud. De renners vervolgen hun weg richting Etterbeek en langs Montgomery om te eindigen in de schaduw van het Atomium.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Brussels Grand Départ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni