‘Transfer naar Chelsea bewijst sterk karakter van Lukaku’

Tim De Neve
© BRUZZ
13/08/2021

| Romelu Lukaku en toenmalig Anderlecht-coach Ariël Jacobs in 2010.

Romelu Lukaku keert door de grote poort terug bij Chelsea, de Londense club waar hij als kind voor supporterde. Een eerdere passage bij 'The Blues' tien jaar geleden mislukte, maar volgens prominente jeugdbegeleiders maakt de ex-spits van RSC Anderlecht de torenhoge verwachting nu wel waar. "Hij zal gebrand zijn om dat kleine schandvlekje weg te wassen."

"De dag dat ik hier speel, is de enige dag dat ze me thuis zullen zien wenen. Voor de rest niet." Aan het woord is een zestienjarige Romelu Lukaku in het VRT-programma De klas van Lukaku. Het toptalent van RSCA bezoekt samen met zijn klasgenoten van het Anderlechtse Sint-Guido-Instituut het stadion van voetbalclub Chelsea. Toen al brandde het verlangen van de jonge spits om op dat Londense gras doelpunten te scoren vurig. De Chelsea-truitjes van zijn idolen Anelka en Drogba waarin ‘Big Rom’ sliep, zou hij ooit voor zijn eigen shirt inruilen.

Twee jaar na het bewuste stadionbezoek kwam de jongensdroom van Lukaku uit. RSC Anderlecht zag zijn goudhaantje voor een slordige 15 miljoen euro naar Chelsea verhuizen. “Hij wilde per se naar de club van zijn hart. Er was geen houden aan”, herinnert toenmalig RSCA-trainer Ariël Jacobs zich. Nochtans was die keuze geen sinecure. “We praatten daar veel over, want hij zou er in het slechtste geval vijfde spits zijn. Een seizoen lang in de tribunes wenkte. Eigenlijk kwam de transfer te vroeg, maar Romelu wilde niets liever dan zijn droom realiseren.”

"Zijn drang om de beste te worden, is ongeëvenaard"

Jean Kindermans, opleidingshoofd RSC Anderlecht

Scoren voor Chelsea deed Lukaku nog niet, ondanks de 113 doelpunten die hij in de Premier League al maakte. In zijn eerste seizoen op Stamford Bridge moest hij zich tevreden stellen met enkele korte invalbeurten. Zijn enige basisplaats - op de slotspeeldag van de Engelse competitie - luisterde hij op met een assist. Nadien volgden uitleenbeurten aan West Brom en Everton, dat hem finaal overkocht van Chelsea. Met zijn scorend vermogen speelde de Rode Duivel zich in de gratie van Manchester United, die andere Engelse topclub.

Voor ManU legde Lukaku ook 42 doelpunten in het mandje, maar toch weerklonk de kritiek op zijn prestaties luider dan de lofzangen. De gemiste kansen en gefaalde controles lagen voortdurend onder het Engelse vergrootglas. De spits besloot nieuwe oorden op te zoeken en trok naar Inter Milaan. “Een gedurfde keuze”, noemt Jacobs het. “Want Lukaku heeft vooral ruimte nodig om te scoren. En die krijg je in Italië niet. Maar hij heeft er zich verbluffend goed aangepast. Het is tekenend voor zijn leergierigheid.” In twee seizoenen trof ‘Big Rom’ 64 keer raak, waardoor hij Inter hielp de hegemonie van Juventus te doorbreken.

ROMELU_LUKAKU_CHELSEA

| Romelu Lukaku in het shirt van Chelsea in 2013.

Nu keert Lukaku door de grote poort terug bij Chelsea, nog steeds de club van zijn hart. Jacobs twijfelt er niet aan dat zijn voormalige RSCA-poulain er dit keer wél een sleutelrol zal opnemen. “Het zal een bijzondere uitdaging worden. Daar houdt hij van”, weet de coach die hem in 2009 voor het eerst in de basis dropte bij Anderlecht. “Zijn criticasters zullen klaar staan om hem op zijn manco’s te wijzen. De verwachtingen zijn hoog. Maar hij vecht al zijn hele carrière tegen vooroordelen. Dat sterkt hem geweldig. Mentaal behoort hij tot de allergrootste voetballers. Een gemiste controle speelt hem geen parten meer.”

Unfinished business

Ook Jean Kindermans, hoofd van de jeugdschool van RSCA, volgt de ontwikkeling van Lukaku met argusogen. De terugkeer naar Chelsea verbaast hem. “Bij Inter aten de vurige tifosi uit zijn hand. Lukaku was er dé ster die het stadion in vuur en vlam zette. Dan is het toch weer een gedurfde keuze om naar de Premier League te gaan”, schetst Kindermans. “Tegelijkertijd is de overgang ook tekenend voor Lukaku. Het bewijst zijn sterk karakter. In Engeland had hij nog ‘unfinished business’. Romelu wil er aan iedereen tonen dat hij meer dan ooit klaar is om de voorhoede van een topclub te dragen.”

Of hij zijn criticasters lik op stuk zal geven? Kindermans aarzelt niet. “Zijn vorige passage bij Chelsea is het enige schandvlekje op zijn carrière. Hij zal gebrand zijn om dat weg te wassen”, aldus de RSCA-jeugdverantwoordelijke. “Romelu is op elk vlak gegroeid. Ook in de korte ruimte is hij wereldtop. In de combinatie laat hij soms dingen zien waarvan ik zelf verrast ben. Bij ons was hij een groeidiamant. Maar met zijn doorzettingsvermogen en leergierigheid sleep hij de ruwe kanten eraf. Als hij zich verzorgt, kan hij niet falen. Dat weet hij zelf ook heel goed. En die ingesteldheid maakt hem mentaal ijzersterk. ”

Romelu Lukaku en zijn studiebegeleider Patrick Delfosse op het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht in 2010.

| Romelu Lukaku en zijn studiebegeleider Patrick Delfosse op het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht in 2010.

Volgens Kindermans beschikt Lukaku bovendien over een niet te stillen honger. De Champions League, de Engelse landstitel, de topschutterstitel: hij wil alles. “Dat is de enige kwaliteit waarin hij niet gegroeid is, want zijn honger was tien jaar geleden al oneindig groot”, grijnst Kindermans. “Toen hij zijn eerste profcontract bij Anderlecht tekende, parafeerde hij achteloos een twintigtal pagina’s. De meeste jonge spelers genieten van dat moment. Maar Lukaku niet. ‘Mag ik nu gaan trainen, meneer Kindermans’, vroeg hij aandoenlijk. Sindsdien onderschat ik zijn honger niet meer. Zijn drang om de beste te worden, is ongeëvenaard.”

Goede keuzes

Ook tekenend voor Lukaku: hij wilde eerst zijn middelbare diploma halen voor hij alles op het voetbal zette. Het schoolse parcours aan het Sint-Guido-Instituut verliep niet makkelijk, moet ook studiebegeleider Patrick Delfosse zich nog herinneren. "Ik gaf Romelu elke week omslagen mee. Hij wist op welke dag en op welk uur hij welke omslag moest openen. Zo kon hij zijn opdrachten voor school afwerken. De eerste keer was een ramp: hij had bijna niets uitgevoerd", vertelde Delfosse eerder aan Het Nieuwsblad.

Toch sloeg hij zich met zijn onverzettelijke doorzettingsvermogen door zijn studies. Het koste soms nachtrust vlak voor een wedstrijd. De combinatie met een succesvolle voetbalcarrière bij Anderlecht was geen sinecure voor een zestienjarige. "Hij belde me ooit om een afspraak af te zeggen, tien minuten over tijd", herinnerde Delfosse zich. "Bleek dat hij ergens omringd was door fans en geen kant uit kon. Hoe blijf je daar als jongen van zeventien rustig onder?"

Ariël Jacobs beaamt. "Maar Romelu maakt zijn hele leven lang al goede en weloverwogen keuzes. Ook deze keer doet hij dat. Hij is ervan overtuigd dat hij op dit moment in zijn carrière helemaal klaar is om de voetsporen te treden van zijn grote idool Drogba."

RSC Anderlecht feliciteert Lukaku op Twitter met een vleugje nostalgie.

Misschien barst Lukaku straks opnieuw in huilen uit bij mama Adolphine, maar ook deze transfer is weloverwogen. "Ik kwam toen naar hier als een kind dat nog veel te leren had. Nu keer ik terug met veel ervaring en meer maturiteit", aldus de kersverse 'Blue', die ook RSC Anderlecht nog een aantal miljoenen oplevert. Dat bedrag zou variëren tussen 2,5 en 4 miljoen euro. Een welgekomen som die paars-wit dan weer in een eigen schutter kan investeren. Die zal op Neerpede hoe dan ook in de schaduw staan van 'Big Rom'.

Kindermans hoopt vooral dat zijn voormalige goudhaantje zichzelf blijft. “Ander advies kan ik hem niet geven, want dat heeft hij niet nodig”, zegt de Brusselaar, die op zomerstage vertoeft met de 11- en 12-jarige RSCA-jeugd. “Meer nog, hij is nu mijn inspiratiebron. Er gaat geen theoretische sessie of presentatie voorbij zonder dat ik beelden van Lukaku toon. Dat is een enorme troef, want al die gastjes kijken naar hem op en zien hem op televisie aan het werk. Zo waakt de geest van Rom hier nog elke dag over de toekomst van Anderlecht.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni