Tweelingbroers Borlée pakken zilver en brons op 400 meter

© PhotoNews
| Jonathan en Kevin Borlée tijdens de podiumplechtigheid voor hun zilveren en gouden medaille in de finale van de 400 meter op de Europese kampioenschappen van 2018 in Berlijn.

De 30-jarige tweelingbroers Kevin en Jonathan Borlée hebben vrijdag in Berlijn Europees zilver en brons veroverd op de 400 meter. Kevin Borlée werd tweede in 45.13, Jonathan Borlée derde in 45.19. Het goud ging in 44.78 naar de Brit Matthew Hudson-Smith.

De tweelingbroers stonden voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2012 samen in de finale van een groot toernooi. "Het is tegelijk geniaal én moeilijk om tegen je broer te lopen in een finale, want we willen alle twee op het podium staan. Het eerste wat ik deed, was checken of Jonathan wel effectief derde was. Toen ik de bevestiging kreeg, was dat een enorme opluchting," aldus Kevin Borlée.

Jonathan Borlée, met 44.43 Belgisch recordhouder, staat voor de eerste keer op het podium. Het is wel de vierde keer dat hij de top zes haalt bij een belangrijke afspraak (5e op het WK 2011, 6e op de Olympische Spelen in 2012, 4e op het WK 2013). "Ik ben al lang op zoek naar die medaille. Ik eindigde in het verleden vaak op de vierde plaats. En nu sta ik op het podium met Kevin, dat is gewoonweg super," verklaarde de Belgische recordhouder, die sinds donderdag sukkelt met een contractuur in de dij. "Dat is natuurlijk niet aangenaam, maar we hebben getracht me zo goed mogelijk klaar te stomen. Ik ben er toch in geslaagd me op de wedstrijd te concentreren."

Voor Kevin Borlée is het de derde individuele medaille op een groot kampioenschap. In 2010 werd hij in Barcelona Europees kampioen, een jaar later bracht hij brons mee van het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu.

Zaterdag komen Kevin en Jonathan nog met de Belgian Tornados in actie in de finale van de 4x400m.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?