26 februari 2022: supporters van voetbalclub Union Saint-Gilloise in het Joseph Marienstadion tijdens de thuiswedstrijd tegen KAS Eupen

| Supporters van voetbalclub Union Saint-Gilloise in het Joseph Marienstadion.

Union, Anderlecht en AA Gent staan voor eerste speeldag in Europa en Conference League

AD
© Belga
08/09/2022

Na de 1-0 zege van landskampioen Club Brugge, woensdagavond op de openingsspeeldag in groep B van de Champions League tegen Bayer Leverkusen, de nummer drie van de Bundesliga vorig seizoen, moeten donderdagavond met vicekampioen Union Sint-Gillis, Anderlecht en AA Gent nog drie Belgische teams aan de bak in de Europese groepsfases.

Union struikelde in de voorrondes van de Champions League over Rangers en verdedigt de Belgische kleuren in de poules van de Europa League. De Brusselse traditieclub begint er donderdagavond om 18.45 uur aan met een verplaatsing naar het Duitse Union Berlin. Dat hield zaterdag nog Bayern in bedwang (1-1) en draait met 11 op 15 bovenin mee in de Bundesliga.

Conference League

Maar ook Union tankte zondagavond vertrouwen door met 1-3 te winnen bij Zulte Waregem. Nog in poule D neemt het Zweedse Malmo het thuis op tegen het Portugese Braga. In de Conference League heeft België met Anderlecht en AA Gent twee vertegenwoordigers.

Anderlecht, dat twee voorrondes overleefde, start groep B met een thuiswedstrijd donderdagavond om 18.45 uur tegen het Deense Silkeborg, vorig seizoen derde in de nationale competitie. Na een 1-0 nederlaag bij kampioen Kopenhagen staat Silkeborg dit seizoen met 13 op 24 voorlopig vierde in de Deense Superliga.

Anderlecht kende evenmin een goeie generale repetitie. Het bleef zondag na een hardbevochten wedstrijd steken op 2-2 tegen OHL, niet meteen de opsteker waarnaar de recordkampioen op zoek was na de 0 op 6 in eigen land. West Ham United ontvangt het Roemeense Steaua Boekarest in de andere groepsmatch.

Vier Belgische teams

AA Gent struikelde in de play-offs van de Europa League over het Cypriotische Omonia en moet daardoor aan de bak in de derde Europese beker. Antwerp, de vijfde Belgische club in Europa, raakte als enige team niet door de voorrondes. De Great Old, met 21 op 21 autoritair leider in de Jupiler Pro League, sneuvelde in de play-offs van de Conference League tegen het Turkse Basaksehir.

Er zijn dus nog vier Belgische teams actief op het Europese toneel en zij moeten zo veel mogelijk punten sprokkelen voor de Europese coëfficiënt. De Brugse zege leverde twee punten op, die vervolgens gedeeld worden door vijf. Momenteel staat België op 2.800 punten en dus moeten er nog heel wat punten bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni