| Union-supporters in het Joseph Marienstadion.

Union en RWDM-supporters boycotten Zwanzederby: 'Geen respect voor fans'

Jaani De Koker
© BRUZZ
15/09/2023

Na de supporters van RWDM kondigt nu ook het supporterscollectief van Union aan dat ze de uitwedstrijd in Molenbeek zullen boycotten. De Zwanzederby staat op donderdag 28 september om 18:30 uur ingepland. Dat tijdstip vindt de aanhang van beide clubs “respectloos” en daarom zullen ze de wedstrijd niet bijwonen.

Omwille van de Europese campagne van Union werd de derby tegen RWDM - nota bene de eerste in vijftig jaar - van eind augustus uitgesteld naar eind september. De combi-regeling maakt het echter moeilijk voor de supporters van Union om tijdig in het stadion te raken. Hoewel beide stadions zich vlakbij elkaar bevinden, bepaalt die regeling dat de supporters van Union zich bij aankoop van een ticket verplicht naar Molenbeek moeten verplaatsen per bus.

De tickets moeten drie uur op voorhand al verdeeld worden en de verplaatsing erna zal volop in het Brusselse spitsuur plaatsvinden. Een deel van de Union-aanhang zal de wedstrijd om die reden niet bijwonen. “Het wedstrijduur is een beslissing tegen de fans,” luidt het statement van het supporterscollectief van Union.

Ook bij RWDM vrezen ze dat niet alle supporters het stadion op tijd zullen bereiken door het drukke verkeer of hun werk. “Het wedstrijduur is schandalig, en toont geen respect voor de fans of de bezoekende ploeg”, klonk het eerder deze maand in een bericht van de RWDM-aanhang die de wedstrijd zullen boycotten.

Clubstatement

Union begrijpt de boycot van de supporters. “Het is inderdaad een moeilijk startuur voor veel supporters”, aldus woordvoerder Maarten Verdoodt.

De club heeft dan ook aan de Pro League gevraagd of de wedstrijd nog verplaatst kan worden, maar tempert de verwachtingen. “Vaak zit daar een hele organisatie achter, afspraken met politiediensten bijvoorbeeld. Veranderingen kunnen niet zomaar gebeuren.”

Acties in heel Brussel

Als het wedstrijdschema niet wordt aangepast, zullen beide supporterfederaties de wedstrijd dus niet bijwonen. “Wij willen op z’n minst dat de wedstrijd twee uur later plaatsvindt, nog beter zou zijn om de wedstrijd op een andere datum te spelen”, aldus Steven Hendrickx van de Molenbeekse supportersclub BXL-Boys on Tour.

Bij de RWDM-aanhang hebben ze het over bijkomende acties in heel Brussel, maar meer wou Hendrickx daarover niet kwijt. “Er gaan op die dag zelf zeker acties plaatsvinden, maar wat of waar zeggen we nog niet.”

Hendrickx gaf ook nog aan dat RWDM op gesprek zou gaan met rechtenhouder Eleven DAZN. De boodschap is duidelijk: “Als hun prioriteit is om alle wedstrijden uit te zenden, getuigt dat van een groot gebrek aan respect voor ons. Vergeet niet dat voetbal niets is zonder de fans.” Dezelfde boodschap lezen we bij het supperterscollectief van Union. “In de toekomst zou het gepast zijn als de Pro League en Eleven rekening houden met de supporters bij het inplannen van een match.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni