Union - Glasgow Rangers: een duel met religieuze ondertoon

© Belga
| Union-supporters.

Vanavond speelt Union de heenmatch van de derde voorronde in de Champions League tegen het Schotse Glasgow Rangers. Dat doen ze niet in hun vertrouwde stadion aan het Dudenpark, maar wel in het King Power stadion van OH Leuven. Het Joseph Marien Stadion in Vorst voldoet namelijk niet aan de strenge UEFA-voorschriften om Europese wedstrijden te mogen ontvangen.

The Union Bhoys

De kans bestaat dat het er vanavond niet alleen op, maar ook naast het veld pittig aan toe zal gaan. Het zou namelijk best kunnen dat de liederen van Union de Rangers bekend in de oren zullen klinken. De naam van de harde supporterskern van Union Saint Gilloise - The Union Bhoys - is namelijk een verwijzing naar ‘The Bhoys’, de harde supporterskern van de Schotse voetbalploeg Celtic FC, de grote rivaal van de Rangers.

“Unionist until I die”

Celtic FC werd opgericht door Ierse katholieke immigranten, terwijl de Rangers doorheen de geschiedenis altijd gesteund werden door Unionisten en Protestanten. Die spanningen liepen regelmatig hoog op en bereikten een hoogtepunt tijdens de Scottish Cup Final in 1980.

Celtic won toen met 1-0, maar de sfeer liep al snel uit de hand. Supporters van beide ploegen stormden na afloop van de wedstrijd het veld op en na wat gegooi met flesjes en stenen ontstond er ook een gevecht. Beide clubs kregen een boete van 20.000 pond en hoewel de politie de situatie absoluut niet in de hand had, konden er toch 200 mensen gearresteerd worden.

Religieuze spanningen op het veld

Die religieuze spanningen van toen zijn nu soms nog voelbaar, al is daar iets of wat verandering in gekomen toen Rangers FC in 1989 een contract ondertekende met de katholieke speler Mo Johnston.

In de drie decennia daarvoor bestond er bij de Rangers een ongeschreven regel dat katholieke spelers niet welkom waren binnen de club. Celtic FC heeft nooit een gelijkaardig beleid gehad, integendeel, enkele van hun grootste spelers doorheen de jaren waren protestanten. Een deel van de vriendschap tussen Celtic FC en Union valt trouwens te verklaren door de sterke anti-racistische en anti-fascistische waarden van beide clubs.

Of die spanningen vanavond nog voelbaar zullen zijn, valt af te wachten. Maar het zal niet verbazen dat de Rangers niet zitten te wachten op Union Bhoys in Celtic-truitjes (waarin ze regelmatig gespot worden), terwijl ze uit volle borst “Toute ma vie je resterai un Unioniste" (“Unionist until I die”) meebrullen.

Een anti-racistische banner in de tribunes van Union.
Een anti-racistische banner in de tribunes van Union. Bron: Twitter

Extra politiediensten

Union en de politiediensten verwachten dat er zo’n 7000 Union-supporters naar Den Dreef zullen afzakken. Daarbovenop zijn er reeds 1500 tickets aan supporters van de Glasgow Rangers verkocht, al zou het werkelijke aantal Schotten dat naar België afreist nog veel hoger liggen. Volgens Schotse media zijn er momenteel duizenden fans onderweg naar België om de match bij te wonen.

“Er worden aanzienlijk meer politiediensten ingezet dan bij een gewone match”, zegt Commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. De politie van Leuven werkt voor deze wedstrijd ook samen met collega’s uit Vorst en Glasgow om alles in goede banen te leiden. “Er zijn zopas drie collega’s uit Glasgow geland om de Schotse fans in Leuven op te vangen en te begeleiden” aldus de commissaris. “Union zelf brengt bovendien tientallen politiemensen mee om ons te ondersteunen.”

De politie zal zichtbaar in en rond het stadion aanwezig zijn. “Het gaat om zowel mensen in burger als mensen in uniform en er wordt ook een grote groep stewards ingezet door OHL”, aldus Vranckx. “En ook de verkeerspolitie wordt ingezet om de vele supportersbussen te escorteren en een plaats te geven”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?