Union krijgt de drie punten na stilgelegde match tegen Beerschot

SD
© Belga - BRUZZ
16/04/2022
Updated: 16/04/2022 14.37u

De Disciplinaire Raad van het Profvoetbal heeft zaterdag haar beslissing kenbaar gemaakt in de zaak Union-Beerschot. De Raad legt Beerschot zoals verwacht een 5-0 forfaitnederlaag op na de ongeregeldheden van vorige zondag op het veld van Union. Dat betekent dat Union de play-offs aan de leiding start met een voorsprong van drie punten op opvolger Club Brugge.

De Disciplinaire Raad acht "het gebruik en het gooien van pyrotechnisch materiaal, het gooien van andere voorwerpen en het bestormen van het speelveld door supporters van Beerschot" bewezen.

De Raad volgt daarmee de vordering van het Bondsparket, dat dinsdag ook al een forfaitnederlaag had gevraagd.

Dankzij de forfaitzege begint Union de Champions' play-offs met een voorsprong van drie punten op eerste achtervolger Club Brugge. Dat kan in principe nog een derdenverzet aantekenen, net als Anderlecht en Antwerp, maar die kans lijkt erg klein. Er waren vrijdag op de zitting geen andere partijen aanwezig.

Sanctionering

De sanctionering van Beerschot wordt opgeschoven naar woensdag 1 juni. Dat uitstel komt er op vraag van de Antwerpse club. Het Bondsparket vroeg een straf van vier thuiswedstrijden achter gesloten, waarvan één met uitstel, en legde de maximumboete van 10.000 euro op.

Beerschot betwistte vrijdag op de zitting de ongeregeldheden niet en gaf aan akkoord te gaan met de forfaitnederlaag. "We willen onze medewerking leveren voor een normale competitiegang," klonk het bij ondervoorzitter Walter Damen, die de degradant uit 1A vertegenwoordigde in het Bondsgebouw in Tubeke.

Beerschot wil iedereen identificeren die zich schuldig heeft gemaakt aan het gooien van pyrotechnisch materiaal of andere voorwerpen. De club wil de betrokken fans burgerlijk dagvaarden en ook de boete van 50.000 euro van de Pro League op hen verhalen.

Damen gaf vrijdag aan te hopen op een alternatieve straf, bijvoorbeeld met een verbod op fans bij uitwedstrijden. "Want iedereen begrijpt wel dat het dramatisch is om volgend seizoen in 1B te starten met drie thuiswedstrijden achter gesloten deuren", legde hij uit.

Amok

De partij tussen Union en Beerschot werd vorige zondag op de 34e en laatste speeldag van de reguliere fase in de Jupiler Pro League na 83 minuten gestaakt. Bezoekende fans maakten in het Joseph Marien Stadion amok en wierpen objecten op het veld.

Een aantal van hen sprong over het hek en liep via het veld richting Union-fans waar wat klappen zijn uitgedeeld. De politie kwam op het veld en legde de wedstrijd stil.

De Pro League heeft kort nadien Beerschot een boete opgelegd van 50.000 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni