Joseph Mariënstadion in het Dudenpark

Union krijgt vergunning voor vernieuwd stadion

© Belga
19/01/2018

Union heeft een stedenbouwkundige vergunning voor werkzaamheden aan het Joseph Mariënstadion verkregen. De werkzaamheden zullen begin februari starten, klinkt het. Er wordt gemikt op een terugkeer naar het Dudenpark voor volgend seizoen.

Traditieclub Union, in een ver verleden elf keer landskampioen, speelt als sinds 1919 - volgend jaar een eeuw geleden - in het Joseph Mariënstadion, gelegen in het Dudenpark in Vorst. In de hoogtijdagen van de geelhemden had het stadion een capaciteit van 44.000 plaatsen.

Verval

De voorbije twee seizoenen moest er echter uitgeweken worden naar het Koning Boudewijnstadion, omdat het in verval geraakte Mariënstadion, waarvan de capaciteit inmiddels was teruggebracht tot 5.500 plaatsen, niet meer voldeed aan de stadionvereisten voor clubs in 1A en 1B.

4,2 miljoen

Union wilde haar toekomst echter verderzetten in het Joseph Mariënstadion. Een nieuw bouwproject, ter waarde van 4,2 miljoen euro, zal de historische context van het stadion respecteren. De eretribune van het stadion is immers beschermd cultureel Belgisch erfgoed.

Er zullen ook nieuwe sanitaire voorzieningen, een nieuwe locatie voor politie- en hulpdiensten en diverse andere zaken worden voorzien.

Naast de financiering van de gemeente, de eigenaar van het stadion, kreeg het project van het Brussels Gewest een subsidie van 2,4 miljoen euro. Op die financiering kwam eerder nog kritiek: “Als de overheden alles betalen, is dat een groot cadeau voor een privéonderneming zoals een voetbalclub," zei Klaas Lagrou (Groen), oppositielid in Sint-Gillis.

Zesde

Union staat momenteel zesde in de algemene rangschikking van de Proximus League. Ook in de tweede periode staan de Brusselaars voorlopig zesde, waardoor op het einde van het seizoen waarschijnlijk play-downs wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport, Union Saint-Gilloise, Joseph Mariënstadion, Dudenpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni