Sint-Gillis Tony Bloom miljardair en eigenaar Union Saint Gilloise

| Tony Bloom, miljardair en eigenaar van Union Saint Gilloise

Union maakt voor het eerst winst

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
10/11/2023

Union Saint-Gilloise heeft dit jaar een brutowinst van net geen 5 miljoen euro gemaakt. Vorig jaar kwam de leider in de Jupiler Pro League nog uit op een verlies van 3,4 miljoen euro. De ommekeer heeft te maken met de sportieve prestaties op het veld en de gunstige transfers.

Sinds de Britse tycoon Tony Bloom in 2018 Union Saint-Gilloise overnam, stapelde de club de verliezen op. Vorig jaar ging het nog om een brutoverlies van 3,4 miljoen euro.

Afgelopen boekjaar had de club maar liefst 41 miljoen euro inkomsten, dubbel zoveel dus als de 20 miljoen euro van vorig jaar. Daar zitten de lucratieve uitgaande transfers van Casper Nielsen en Dante Vanzeir voor iets tussen, schrijft De Tijd. Wel gingen ook de uitgaven flink omhoog, van 23 naar 36 miljoen, te wijten aan de hogere spelerslonen en -premies.

Toch is het verschil goed voor een brutowinst van 5 miljoen euro. Na aftrek van belastingen, interesten en afschrijvingen komt dat neer op een nettowinst van 3,9 miljoen euro.

Kwijtschelding

Ook op de langere termijn is er goed nieuws voor de club. Langhold, de holding waar eerst Bloom en sinds deze zomer Alex Muzio hoofdaandeelhouder van is, schold de club in het afgelopen boekjaar maar liefst 12 miljoen euro aan schulden kwijt. Ook voor volgend jaar hoeft de club de 3 miljoen euro resterende schuld op lange termijn niet af te betalen. Wel zijn er nog tien miljoen euro aan schulden op korte termijn.

Daarenboven is de transfer van aanvaller Victor Boniface naar Bayern Leverkusen nog niet eens verrekend, weet De Tijd. De club betaalde vorig jaar 2 miljoen euro aan Bodo/Glimt. Voor de verkoop aan Leverkusen ving Union een recordbedrag van 27,5 miljoen euro, bonussen inclusief.

Die miljoenen worden pas volgend jaar zichtbaar in de rekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Sport , Economie , Tony Bloom , Union Saint-Gilloise

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni