| De wedstrijd werd kort stilgelegd vanwege de rookontwikkeling door het vuurwerk op de spionkop.

Union rekent eenvoudig af met Waalse amateurs in Croky Cup

Thijs Roelen
© BRUZZ
25/09/2019

Een mogelijk nieuw bekersprookje begon voor Union St. Gilloise woensdagavond in het Dudenpark tegen de amateurs van Verlaine. In de 1/16de finales werd eenvoudig met 3-0 gewonnen, dankzij doelpunten van Young, Fixelles en Bouekou.

Een bitterzoete herinning blijven ze: die magische bekeravonden van Union St. Gilloise van vorig seizoen. Anderlecht dat in het Astridpark voor de bijl ging, de latere landskampioen Genk die in het Dudenpark sneuvelde en helaas ook de minder succesvol verlopen halve finale tegen KV Mechelen.

Het verplichte nummer tegen het Waalse Verlaine uit de tweede amateurklasse kon die legendarische wedstrijden van vorig jaar nooit doen herleven. Met een slechts op een plaats niet verbouwde ploeg versloeg l’USG de amateurs zonder problemen en zonder zich overdreven moe te maken.

Kalme start

Vanwege de schorsing van KV Mechelen voor de Croky Cup mocht Union als enige 1B-club de eerste bekerronde overslaan. Met de amateurs van Verlaine in de 1/16 finales als eerste tegenstander, besloot trainer Thomas Christiansen zijn ploeg op 10 posities te wijzigen. Alleen captain Kevin Kis mocht blijven staan ten opzichte van de gewonnen competitiewedstrijd tegen Westerlo.

Het duurde even voordat de onuitgegeven ploeg van Union tot grote kansen kon komen. De grootste mogelijkheid was, na kleinere kansen voor Sigurd Haugen en Jonas Bager, zelfs voor de bezoekers. De kleine flankspeler Shelton Guillaume, de gevaarlijkste speler bij Verlaine, dook plotseling vrij op voor doelman Anders Kristiansen. Guillaume leek wat te schrikken van de kans, want hij schoot te gehaast en te slap in waardoor Kristiansen redde.

Union scoort, trainer verliest kalmte en pet

Direct daarop volgde de eerste grote kans en direct de openingstreffer voor l’USG. Isaiah Young, deze zomer gehuurd van Werder Bremen, werd vanop eigen helft weggestuurd, omspeelde de doelman van Verlaine en tikte de bal over de lijn van het verder lege doel. Voor Young was het zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe ploeg.

Verlaine-trainer Marc Segatto reageerde furieus; hij meende dat er sprake was van buitenspel. Toen hij tussen het fulmineren tegen de arbiter door, die op dat moment al met de gele kaart in de handen stond, ook nog woedend zijn pet op de grond smeet, kon hij vertrekken.

Vanaf dat moment speelde de thuisploeg rustig uit tot aan de rust, zonder een moment in gevaar te komen. Haugen dook nog eens vrij op voor de Verlaine-doelman, maar zijn schot vanuit een moeilijke hoek werd gestopt.

Romero kan nog niet scoren

Na rust was het opnieuw Union dat de bal had, controleerde en af en toe eens richting doel prikte. Spits Haugen was opnieuw gevaarlijk, maar liet na te scoren vlak na de pauze. Bouekou kon vanbinnen de rechthoek schieten, maar deed dat in het midden van het doel, waardoor de doelman gemakkelijk kon keren.

Antonio Romero aasde net als Young op zijn eerste Union-doelpunt, maar hij was ongelukkig in de afwerking. Net als Young kwam hij deze zomer via een leenovereenkomst over. De flankspeler ging alleen op de doelman af, maar zijn inzet ging via de keeper tegen de lat.

Een kwartier voor tijd mocht ook Bouekou alleen op de Waalse doelman af, maar hij besloot naast. Union kon de wedstrijd maar niet in het slot gooien. Ook niet toen opnieuw Romero via een tegenstander van dichtbij in het zijnet schoot.

Vanop de stip lukt het wel

Het was wachten tot vijf minuten voor tijd voor Union eindelijk wel de beslissing forceerde. De doorgebroken Haugen werd in het strafschopgebied met een hooggeheven en gestrekt been getorpedeerd door Verlaine-doelman Anthony Racz. Waarom hij geen rode kaart kreeg, is een raadsel. Vanaf de stip schoot de ingevallen Mathias Fixelles onberispelijk raak.

Haugen dacht een paar minuten later zelf ook nog te scoren, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel. Bouekou trof vlak voor tijd wel raak, nadat een schot van opnieuw Haugen werd gekeerd en voor zijn voeten belandde.

Het bleef bij die degelijke 3-0-cijfers. Net even wat minder historisch dan die bekeravonden van vorig jaar, maar wie weet wel de opmaat naar meer. Vorig seizoen werd immers ook begonnen met een 3-0-overwinning op de amateurs van City Pirates Antwerp.