| Deniz Undav en Dante Vanzeir

Union-spelers Undav en Vanzeir als underdogs naar uitreiking Gouden Schoen

ADD
© Belga - BRUZZ
12/01/2022

Charles De Ketelaere en Noa Lang van Club Brugge dienen zich vanavond als de belangrijkste kandidaten aan voor de bekroning van de beste voetballer van 2021 op de Belgische voetbalvelden. Maar ook de namen van Union-spelers Dante Vanzeir en Deniz Undav gingen de afgelopen dagen steeds vaker over de tong.

De uitgangspositie zal Deniz Undav en Dante Vanzeir niet onvertrouwd voorkomen. Vorige zomer, net voor het begin van de voetbalcompetitie, hielden waarnemers amper tot geen rekening met de ambities van Union. Maar zie, zes maanden later staat de club tot ieders verbazing aan de leiding in eerste klasse, met een ongekende voorsprong van zeven punten.

Zou een gelijkaardig scenario zich vanavond kunnen voltrekken in Antwerp Expo, waar de uitreiking van de Gouden Schoen plaatsvindt? In de voorbeschouwingen ging het hoofdzakelijk over drie spelers van Club Brugge – Noa Lang, Hans Vanaken en Charles De Ketelaere –, maar vanuit de achtergrond zijn de Union-spelers bezig aan een opmars. Bovendien zou het duo kunnen profiteren van de stemmen uit Franstalige hoek.

Een trofee voor een van beide zou sowieso bijzonder zijn. Het is namelijk van de winst van Gilles De Bilde in 1994 geleden dat de Gouden Schoen nog eens werd gewonnen door een speler van een promovendus. Topscorer Undav, die al 16 keer raak trof, en Vanzeir (11 goals) zullen vanavond, in tegenstelling tot de topfavorieten, ontspannen kunnen toekijken.

Golden Boy

De druk ligt hoe dan ook bij landskampioen Club Brugge. Lang, De Ketelaere en tweevoudig winnaar Hans Vanaken (2018 en 2019) waren het afgelopen jaar de meest opvallende gezichten bij de West-Vlaamse club. De dribbelvaardige Lang was afgelopen jaar met 17 doelpunten en 18 assists erg beslissend voor blauw-zwart.

De Ketelaere, die zich ook in de Champions League aan de wereld toonde, wordt dan weer beschouwd als een van de grootste Belgische talenten. Dit seizoen krikte hij ook zijn statistieken op, met negen doelpunten en zes assists. De Ketelaere schopte het onlangs tot op de shortlist met 20 genomineerden voor de Golden Boy Award. Vanaken ontpopte zich in 2021 dan weer tot volwaardig Rode Duivel en trof net als in 2020 drie keer raak in de Champions League.

KRC Genk-spits Paul Onuachu, vorig seizoen topschutter met 33 doelpunten en na de zomer goed voor 12 goals, is eveneens kanshebber. Vorig jaar ging de Gouden Schoen voor het eerst sinds 2015, toen Sven Kums na een boerenjaar met AA Gent de prijs mocht ontvangen, niet naar een speler van Club Brugge. De Israëliër Lior Refaelov, intussen bij RSC Anderlecht, schonk Antwerp een eerste Gouden Schoen in 54 jaar (de vorige Antwerp-speler was Wilfried Van Moer in 1966).

Vierde Schoen voor Wullaert?

Bij de vrouwen is de Gouden Schoen aan de zesde editie toe. Tessa Wullaert van Anderlecht kan haar vierde Gouden Schoen in zes jaar winnen. Janice Cayman troefde de topscorer van de Red Flames in 2017 af, vorig jaar ging de prijs naar Tine De Caigny. Naast Wullaert, Cayman en De Caigny zijn Julie Biesmans, Laura De Neve, Davina Philtjens, Amber Tysiak en Justine Vanhaevermaet genomineerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Vorst, Sport, Dante Vanzeir, Denis Undav, gouden schoen, Union Saint-Gilloise, RUSG, Voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni