Het voetbalstadion van Union-Saint-Gilloise in het Dudenpark

| Het veld in het Dudenpark moet worden vervangen.

Union-supporters boos over verplaatste laatste thuiswedstrijd naar Mechelen

Thijs Roelen
© BRUZZ
16/04/2021

De supporters van voetbalclub Union Saint-Gilloise zijn boos op het bestuur van hun club. Dat besliste afgelopen week om de laatste competitiewedstrijd niet in Vorst, maar in Mechelen af te werken. Nochtans hadden zij een sfeeractie gepland voor die wedstrijd.

Afgelopen week communiceerde Union, al enkele weken kampioen in 1B, dat de nodige werken om het Dudenpark klaar te maken voor 1A al deze week zouden beginnen. Onder meer het veld moet worden vervangen en voorzien van veldverwarming en de stadionverlichting moet worden vernieuwd. Vanwege de werken wordt voor de laatste thuiswedstrijd tegen Deinze uitgeweken naar het stadion van KV Mechelen.

Dat laatste is bij een deel van de supporters in het verkeerde keelgat geschoten. Zij hadden voor die laatste thuiswedstrijd een speciale sfeeractie gepland. "In overleg met de autoriteiten en met inachtneming van alle beperkingen die de huidige situatie vereist, hadden we een feestelijk onthaal van onze spelers voorbereid, met onder meer een scenografie op de staantribune," klinkt het in een gezamenlijke verklaring van de supportersgroepen Union Bhoys, Apaches, LEs Fidèles en Les Grognards.

'Het veld ligt er al voor de helft uit, dus de werken uitstellen gaat niet meer'

Philippe Bormans

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

Dat de club desondanks besloten heeft om die laatste wedstrijd naar Mechelen te verplaatsen, leidt tot onbegrip. "Dit enthousiasme, deze behoefte die we hebben om ons team te vieren, raakt jullie blijkbaar niet. Jullie geven niet om de passionele, toegewijde en loyale fans," klinkt het verder in de verklaring van de supporters. "U was zich bewust van het belang van deze laatste wedstrijd voor ons, maar u hebt er geen rekening mee gehouden. Indien u ons op de hoogte had gebracht, zouden wij geanticipeerd hebben op de actie van 25 april. Maar dit is nu juist wat u nooit hebt gewild."

Coronamaatregelen

Union-CEO Philippe Bormans spreekt van een miscommunicatie. "Inhoudelijk zijn we nog aan het uitzoeken wat er juist misgegaan is," aldus Bormans. "Er waren inderdaad onderhandelingen over dingen die eventueel buiten het stadion georganiseerd konden worden. Ik moet bekijken wat er juist op tafel lag, maar volgens mij kan er nog altijd iets doorgaan."

Bormans haalt aan dat er met de huidige coronamaatregelen momenteel weinig marge is om iets op te zetten met de aanwezigheid van supporters. "We willen graag iets organiseren met onze fans. Dat gaan we ook doen. Maar het is ook voor ons continu de overlegmomenten van de overheid afwachten om te zien wat kan."

Union Saint-Gilloise speelt op 14 maart 2021 kampioen tegen RWD Molenbeek in 1B en zal volgend seizoen, na 48 jaar, opnieuw in de Belgische eerste klasse spelen

| De spelers van Union vierden de titel in de staantribune van het Dudenpark.

De werken uitstellen of verplaatsen, is niet meer mogelijk. "Het veld ligt er al voor de helft uit, dus dat gaat niet meer," zegt Bormans. "Het is belangrijk dat het stadion klaar is voor de eerste wedstrijd in 1A. Wat we zeker niet willen, is dat we de eerste 3 wedstrijden uit zouden moeten spelen omdat ons stadion nog niet klaar is. We willen dan zeker de mensen kunnen ontvangen. Oud-Heverlee Leuven doet hetzelfde als wij."

Bormans zegt dat de club in gesprek met de fans blijft over een supportersactie rondom de laatste thuiswedstrijd. Nochtans lieten die laatsten in hun statement weten dat ze "elke dialoog met de club zouden staken". "De tijd van palaveren is voorbij, de tijd van actie is aangebroken. En wij zullen zoals steeds handelen in het belang van onze kleuren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni