| Kaoru Mitoma brak in de eerste helft de ban voor Union.

Union treft 7 keer raak tegen amateurs uit Lebbeke

TDN
21/09/2021

Union Saint-Gilloise had dinsdagavond in de vijfde ronde van de Beker van België geen kind aan vijfdeklasser FC Lebbeke. De troepen van Felice Mazzu plaatsten zich probleemloos voor de zestiende finales. Na vooral een sterke tweede helft werd het 7-0 in het Joseph Marienstadion.

Union startte het bekerverhaal in de vijfde ronde tegen vijfdeklasser FC Lebbeke. Dat is de Oost-Vlaamse club van trainer Tom De Cock, die in een recent verleden nog coach was in het Dudenpark. Hem wachtte een blij weerzien met de Union-supporters, van wie er zo'n 1.200 present tekenden. De 300 fans uit Lebbeke arriveerden enkele minuten na de aftrap, maar genoten nadien gretig mee van de bekersfeer.

Japanse katana

Bij een experimenteel Union kregen spelers als Mitoma, Sorinola, Paolucci, Avenatti en Lewis van trainer Mazzu speelminuten tegen de Oost-Vlaamse amateurs. Lebbeke wilde zich tonen en vooral niet afgestraft worden. De openingsfase deed nochtans een doelpuntenkermis verhopen. Lazare tikte na het frivole dribbelwerk van Mitoma meteen binnen, maar de buitenspelvlag ging de hoogte in.

Lebbeke plooide niet helemaal terug, waardoor zijn doelman al snel in een schietkraam kwam te staan. Gelegenheidsaanvoerder Burgess was dichtbij de 1-0, maar zag zijn kopbal nog van de lijn gekeerd. Mitoma kliefde als een Japanse katana voortdurend door de Oost-Vlaamse defensie, maar vond telkens een been of keepersarm op zijn weg.

Schietkraam

De bezoekers moesten het spel ondergaan, maar prikten na tien minuten gevaarlijk tegen. Aanvaller Van De Velde had een uitstekende voorzet maar binnen te koppen, maar timede zijn nekslag verkeerd. Union deelde nadien weer de lakens uit. Dat resulteerde op het kwartier in de 1-0. Uitblinker Kaoru Mitoma krulde met links heerlijk binnen. De eerste voor de nieuwe publiekslieveling van de Brusselaars.

De pot eenrichtingsvoetbal leverde geen doelpunten meer op in de eerste helft. Hoewel Union wat gas terugnam, waren Burgess, Avenatti, Mitoma en Lewis nog dichtbij de 2-0. Maar ofwel ging de poging naast, ofwel lag een Lebbeeks lichaamsdeel in de weg.

20210921_UNION_LEBBEKE_BEKER_VOETBAL

| Zo'n 1.500 supporters waren naar het Dudenpark afgezakt voor het bekerduel.

Na de pauze sloeg Union de bezoekers wel tegen de touwen. Burgess was bij de pinken om een foutje van Lebbeke op een corner af te straffen: 2-0 in de 53e minuut. Nog eens vijf minuten later werd Van der Heyden vrijgespeeld op links. Met een krullende voorzet bereikte hij Avenatti, die de 3-0 in het dak van het doel verlengde. Net als Burgess opent de spits zijn rekening dit seizoen.

Doelpuntenfestival

Binnen het uur was de match helemaal gespeeld dankzij een foutje van de Lebbeekse doelman. Paolucci hield het leer maar net binnen en bracht hoog voor doel. Een plukbal voor de keeper, maar die tikte de bal onhandig in eigen doel: 4-0. De Brusselse storm ging pas liggen na de kopbal van Burgess tegen de lat in minuut 65. Nadien werd de voet van het gaspedaal gehaald en volop gewisseld. Zoveel zelfs dat Lebbeke met tien voort moest. Tom De Cock had geen wissels meer over om een geblesseerde speler te vervangen.

Ook een tienkoppige vijfdeklasser moet niet op respijt rekenen van Union, want tien minuten voor tijd zette de pas ingevallen Undav met zijn tweede baltoets de forfaitscore op het scorebord. De veer bij Lebbeke was nu helemaal gebroken. Lazare kreeg veel ruimte en trapte de 6-0 binnen. Als klap op de vuurpijl legde Teuma met een feilloze strafschop de 7-0 eindstand vast.

Wie Union in de zestiende finales van de Beker van België in de ogen kijkt, weten we donderdagavond na de loting. Er blijven nog 32 teams over, onder wie ook RSC Anderlecht en RWDM. Zondag komt in de competitie Antwerp langs in Vorst.