De Jamaïcaanse sprintbom en wereldrecordhouder Usain Bolt komt naar de Memorial Van Damme. Daarmee strikt de 35ste editie van het atletiekfeest een absolute topper. De 400 meter zal hoogst uitzonderlijk in wijzerzin gelopen worden.

Het is al de vierde keer dat Bolt naar het Koning Boudewijnstadion afzakt. Vorig jaar zou Bolt ook al op de Memorial lopen, maar toen moest hij afzeggen door een geblokkeerde onderrug.

De Jamaïcaanse spurtbom neemt op de Memorial de tweehonderd meter voor zijn rekening. Zijn belangrijkste opponent wordt de Franse Europese kampioen Christophe Lemaître. Met de Amerikaan Walter Dix, die afgelopen weekend de 200 meter won op de prestigieuze Diamond League-meeting in Londen, wordt momenteel nog onderhandeld.

Ook de snelste andersvalide atleet verschijnt aan de start in Brussel. De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius loopt met twee beenprothesen en gaat op de 400 meter de strijd aan met thuislopers Kevin en Jonathan Borlée.

Wijzerzin
Voor het eerst in de atletiekgeschiedenis zullen atleten de 400 meter trouwens afwerken in klokwijzerzin. Het gaat om een idee van Brussels professor Dirk Huylebroeck. "Ze lopen eerst het lange rechte stuk voor de hoofdtribune en eindigen in een bocht, daar loopt men meer ontspannen en ziet men de finish niet. Ik verwacht daarom betere tijden," aldus de hoogleraar aan Sint-Lucas.

De Memorial sluit op 16 september de Diamond League af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni