Usain Bolt zal vrijdag dan toch niet deelnemen aan de Memorial Van Damme. De snelste man ter wereld is vermoeid en heeft daarom een punt gezet achter zijn seizoen. Dat heeft Memorial-organisator Wilfried Meert maandag bekendgemaakt op een persconferentie.

Usain Bolt zou in het Koning Boudewijnstadion deelnemen aan de 200 meter. Op het voorbije WK in Peking was 'Lightning Bolt' nog goed voor drie keer goud, op de 100, 200 en 4x100 meter.

"Bolt stopt er mee voor dit jaar", deelde organisator Wilfried Meert teleurgesteld mee. "Ondanks de bevestiging van zijn coach Mills heeft hij ervoor gekozen om de Memorial te schrappen van zijn programma. Hij heeft lang overlegd, maar hij voelt zich leeg. Hij heeft ook last van zijn linkerbeen, een pijn die uitstraalt van zijn heup. Het feit dat hij in Zürich niet heeft deelgenomen aan de meeting speelt ook mee. Hij is uit zijn ritme, is uitgegaan, heeft zich geamuseerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Van Niekerk, die wel is blijven lopen."

Gatlin op 100 én 200 meter
Bolt mist na zes deelnames nu zijn tweede Memorial op rij. Vorig jaar hield de Jamaicaan een 'sabbatical'. Om het forfait van Bolt op te vangen, heeft organisator Wilfried Meert Justin Gatlin gevraagd om bovenop zijn afgesproken 100 meter, ook de 200 meter te lopen. Hiermee stemde de Amerikaan in. "We hebben ondanks het afhaken van Bolt nog steeds een geweldig deelnemersveld op de 200 meter", reageerde Meert positief. "Ook de clash op de 200 meter voor vrouwen met Schippers, Felix en Thompson is fantastisch."

Bolt reageerde op Twitter ook op zijn niet-deelname aan de Memorial. "Na de opwinding van de afgelopen weken, heb ik besloten niet meer te lopen in 2015. Ik ben al erg bezig met de Olympische Spelen in Rio, waar ik mijn titels op de 100m, 200m en 4x400m graag wil verdedigen. Ik heb al vaak deelgenomen in Brussel (6 keer) en het is één van de beste meetings van het circuit. Het is een snelle baan en ze hebben altijd een uitverkocht stadion. Ik keek er echt naar uit, maar ik ben ook blij dat ik mijn jaar kan afsluiten zonder blessures."

De Memorial Van Damme vindt vrijdag plaats in het Koning Boudewijnstadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni