Van Crombrugge houdt slecht Anderlecht recht in Eupen

© Photo News
| Met deze wereldsave pakte Van Crombrugge een punt in Eupen.

RSC Anderlecht heeft vrijdagavond de positieve lijn van de voorbije twee speeldagen niet kunnen doortrekken. Na een prestatie om van te janken mocht paars-wit zelfs tevreden zijn met een punt in Eupen. Doelman Hendrik Van Crombrugge hield de 0-0 met enkele prima parades op het scorebord.

RSC Anderlecht ging in de Oostkantons vooral op zoek naar bevestiging en een derde overwinning op rij. De punten waren broodnodig om aansluiting te maken met de top 6, maar ook om het momentum niet te verliezen. Coach Frank Vercauteren stuurde aan de Kehrweg wel een onthoofd elftal in de wei.

Want de uitblinker bij paars-wit ontbrak verrassend in de wedstrijdkern. Nacer Chadli had een voet in 9 van de 12 Anderlechtse doelpunten dit seizoen, maar moest met een spierblessure opgeven. In zijn afwezigheid droeg doelman Van Crombrugge de aanvoerdersband. Voorts keerde Luckassen terug uit schorsing, waardoor Sardella zijn plaats in de verdediging moest afstaan.

20191020_RSCA_Chadli_Photonews
© Photonews
| Nacer Chadli nam tot dusver het voortouw bij Anderlecht, maar ontbrak in Eupen met een spierblessure.

Wie het Belgisch voetbal niet volgt, zou bij een snelle blik op de tussenstand de indruk kunnen krijgen dat er zich met Eupen-Anderlecht een degradatiematch aankondigde. En geen van beide partijen bracht voetbal op de mat die die stelling kon ontkrachten. Na een zwak openingskwartier was het notitieboekje van deze BRUZZ-reporter nog zo maagdelijk als Yari Verschaeren.

Kapitein houdt RSCA recht

Na 18 minuten lamentabel voetbal schrokken we plots wakker. Met prut in onze slaapogen aanschouwden we een wereldsave van gelegenheidskapitein Van Crombrugge. Met een ultieme reflex sloeg de Anderlechtse goalie een kopbal van Bolingi nog tegen de onderkant van de lat. Ook bij de daaropvolgende hoekschop was een attente Van Crombrugge nodig om de 1-0 van het scorebord te houden.

Met Chadli leek ook de creativiteit van paars-wit verdwenen. Op het halfuur knutselden de Brusselaars hun eerste kans in elkaar. De snelheid leek helemaal verdwenen uit de counter, maar toch forceerde Luckassen een eerste redding van De Wolf. Behalve een schotje van Saelemakers speelde Anderlecht in een zieltogende eerste helft niets klaar.

Vercauteren greep tijdens de rust niet in. Vlak voor de herstart knuffelden de jongens van Anderlecht elkaar nog even. Elkaar moed inpraten heet dat dan. Maar beterschap was niet meteen in het verschiet. Opnieuw was Eupen de gevaarlijkere ploeg. De pegel van Bolingi zoefde maar net over. Van Crombrugge haalde niet veel later opgelucht adem wanneer de thuisploeg met drie op hem afstormde, maar de countermogelijkheid zelf de nek omwrong.

Kapitein redt de meubelen - bis

Terwijl de balverliezen en misverstanden zich opstapelden, keek Vercauteren stoïcijns toe. Halverwege de tweede helft zag de oefenmeester even een opflakkering van zijn ploeg. Sambi Lokonga en Luckassen schoten. Niet echt op doel, maar wel richting de juiste achterlijn. Gelukkig konden we ons af en toe opwarmen aan Verschaeren, die met een Zidane-beweging voor hét hoogtepunt van de match zorgde.

Al was er slechts één man op niveau bij RSCA. Van Crombrugge bezorgde zijn ploeg in de slotminuten nog een punt. Eerst klemde hij een streep van Schouterden, nadien weerde hij een gevaarlijk schot van Embalo. Op de herkansing van Ebrahimi ging de aanvoerder goed plat. Zelden bracht het laatste fluitsignaal zoveel opluchting. Voor Anderlecht, de supporters en voor ons.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?