Roger Vanden Stock, ex-voorzitter van RSC Anderlecht

| Roger Vanden Stock, ex-voorzitter van RSC Anderlecht, rekent af met de bewogen clubovername van Marc Coucke.

Vanden Stock rekent af met Coucke: 'Alles van het oude Anderlecht moest weg'

TD
© BRUZZ
09/08/2019

Oud-Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock rekent in een interview af met Marc Coucke, de huidige sterke man bij paars-wit. Vanden Stock blikt terug op de bewogen clubovername van Coucke. "Alles van het oude Anderlecht moest weg," zegt Vanden Stock. De ex-preses voorspelt bovendien dat huidig speler-trainer Vincent Kompany over enkele jaren de club volledig overneemt van Coucke.

Hoe minzaam Vanden Stock geportretteerd wordt in het interview in de krant De Morgen, zo scherp hij uit de hoek komt in datzelfde interview. Vanden Stock, die eind 2017 plaats moest ruimen voor de ondernemer Marc Coucke als grote baas van voetbalclub Anderlecht, geeft voor het eerst zijn ongezouten mening over de bewogen overnameperiode.

Stadion

"Anderlecht moest weg, buiten, démission. Er was niets goeds meer aan de rijke historie van de club. Gevoelens van trots voelden bijna aan als schuld. Je gelooft eerst niet wat je overkomt, maar na een tijd ga je ook innerlijk afscheid nemen. Natuurlijk volg ik Anderlecht nog, maar alleen op televisie en via de media," zegt hij. Hij verwijst onder andere naar de vele personeelswissels en naar de naamwissel van het stadion van paars-wit. De naam Vanden Stock, die sinds 1983 op het stadion plakte, werd letterlijk van de gevel gewist en werd vervangen door Lotto Park.

Vanden Stock komt ook terug op de vele kritiek die hij en ex-manager Herman Van Holsbeeck moesten incasseren. "Ik begrijp niet dat de fans ineens zo mild zijn geworden. Van Holsbeeck en ik werden voor mindere catastrofes onder vuur genomen."

De 76-jarige Vanden Stock kijkt enigszinds gelaten terug op zijn carrière bij het voetbal. Hij is trots op zijn verwezenlijkingen en het spel van 'zijn' Anderlecht, maar ziet een voetbalwereld die verteerd wordt door geld. "Het geld heeft in het voetbal alles beschadigd. De schoonheid van het spel, plezier, vriendschappen. Ik ben 12 jaar voorzitter van Anderlecht geweest en ik heb er niet één echte vriend aan overgehouden," laat hij optekenen.

Kompany

Dat clubicoon Vincent Kompany opnieuw is neergestreken in Anderlecht, juicht Vanden Stock toe. Hij voorspelt zelfs dat de huidige speler-trainer over enkele jaren het roer volledig zal overnemen van Coucke. "Ik denk dat er een akkoord is tussen Kompany en Coucke. Als Vince erin slaagt Anderlecht weer aan het voetballen te krijgen, wordt hij de baas. Coucke zal dan stilletjes uit het voetbal verdwijnen", klinkt het.

Naar eigen zeggen heeft Vanden Stock de bewogen overnameperiode achter zich gelaten en focust hij nu op zijn familie, wijn en golfen aan zee. Paars-wit volgt hij vanop een verre afstand. "De toekomst van Anderlecht begint over twee, drie jaar. Ik spreek nu als supporter, maar heb nog wel de nodige twijfels. De vraag is ook of de supporters dat geduld kunnen opbrengen," zegt hij nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Roger Vanden Stock , RSCA , paars-wit , Voetbal , Marc Coucke

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni