| RSC Anderlecht is momenteel op winterstage in La Manga.

Vanhaezebrouck: ‘Titel is niet meer realistisch voor Anderlecht’

© BRUZZ
08/01/2018

Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck lijkt de handdoek te gooien in de strijd om de titel van dit jaar. 'Wat telt is dat we Anderlecht als ploeg beter maken. Over de titel spreken we niet meer', klinkt het vanop de winterstage in La Manga.

RSC Anderlecht is momenteel op winterstage in het Spaanse La Manga. In een interview met Het Nieuwsblad laat coach Vanhaezebrouck zich uit over de ambities van de club waar hij sinds oktober aan het roer staat. En daar is Vanhaezebrouck bijzonder nuchter over. “Ondertussen staat Club Brugge 13 punten voor. Elke titel is een mirakel, maar pas als zij een terugval kennen en wij een uitzonderlijk parcours afleggen, kunnen we nog spreken over kampioen worden.” En dus: “Over de titel spreken we niet meer. Dat is momenteel niet realistisch.”

'Niemand maakt goals bij ons'

De redenen voor die gapende achterstand en de bijgestelde ambities van de Brusselaars situeren zich volgens Vanhaezebrouck vooral in het offensieve compartiment. Hij ziet verbetering in de dominantie van zijn ploeg op het vlak van balbezit, “maar niemand maakt goals bij ons”, klinkt het eerlijk. “Onyekuru ja, maar die is out. Hanni is goed op training maar hij komt drie keer voor de keeper en scoort niet.” En dan komen we automatisch uit bij de vormcrisis van de Pool Teodorczyk, de man die Anderlecht vorig jaar bijna op eigen houtje kampioen maakte met een karrevracht aan goals. Dit seizoen blijft de teller voorlopig op amper 3 goals steken, en loopt ook het samenspel voor geen meter.

“Twee inspanningen na elkaar verteert hij moeilijk”, klinkt de uitleg bij Vanhaezebrouck. “Hij leeft in zijn eigen complexe wereld. […] Een goed gesprek is niet evident.” En dus stuurt de coach ook aan op versterking. “Maar daarvoor moeten we eerst Stanciu verkopen, om budget te hebben. […] Als ik dan moet kiezen, wil ik liever een nieuwe aanvaller dan een verdediger.”

"Ik ben ervan overtuigd dat Dendoncker als verdediger een basisplaats kan versieren bij de Rode Duivels"

Vanhaezebrouck over de toekomst van Leander Dendoncker

Vaagheid over nieuwe spits

Logisch, want Anderlecht liet in de eerste dagen van de wintermercato met Beric en Harbaoui al twee spitsen vertrekken. En Teodorczyk viel zelf al uit met een heupblessure op winterstage. Toch blijft Vanhaezebrouck vaag over mogelijke doelwitten zoals Edmilson (Standard Luik), Boakye (Rode Ster Belgrado), Mitrovic (Newcastle) en Dimata (Wolfsburg). “Ik spreek niet over jongens die hier niet zijn”, klinkt het afgemeten.

Opvallend: met Dendoncker heeft Vanhaezebrouck misschien wel een nieuwe centrale verdediger in de rangen. “Als Leander zich concentreert op de positie van verdediger, zullen er voor hem nog grotere poorten opengaan. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar nog beter zal worden en dat hij met het oog op het WK zelfs een basisplaats kan versieren bij de Rode Duivels”, verwijst hij naar de dunne spoeling op het vlak van verdedigers bij de nationale ploeg.

Eerste test op 21 januari

Na de stage en de wintermercato staat Anderlecht op de eerste competitiematch van het jaar meteen voor een lastige opdracht. De uitwedstrijd tegen KRC Genk op 21 januari zal een eerste goede test worden om te zien of Vanhaezebrouck uit zijn rol van underdog kan kruipen en Anderlecht nog spanning kan brengen in de titelstrijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSCA, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni