Velodroom op komst in oude kazerne van Elsene

KVDP
© BRUZZ
16/05/2019

Op 1 juni zal Brussel weer een eigen velodroom hebben. Die komt er op de site van de voormalige kazerne in Elsene, nu omgedoopt tot SEE U. Volgens de makers is de velodroom niet alleen een mooi stukje sportinfrastructuur, maar ook een artistieke installatie.

Vandaag heeft Brussel geen enkele velodroom. Dat was ooit nog anders. In 1910 vond het wereldkampioenschap baanwielrennen plaats op de piste van Karreveld in Molenbeek, waar de populaire wielrenner Karel Verbist het jaar daarvoor dodelijk ten val kwam. In 1930 en 1935 vond het WK plaats in het Heizelstadion en de laatste zesdaagse van Brussel werd in 1971 gereden.

Binnenkort wordt baanwielrennen in Brussel opnieuw mogelijk. Op de SEE U-site, waar allerlei creatieve projecten de voormalige kazerne van Elsene tijdelijk innemen, wordt momenteel een velodroom gebouwd door Bruno Herzeele, Elke Thuy en architectencollectief Dallas.

EK fietskoeriers

Die velodroom wordt op 1 juni geopend. "De piste moedigt bezoekers aan om met de fiets naar SEE U te komen", klinkt het in een persbericht. "De houten velodroomconstructie is niet alleen een sportinfrastructuur, maar wordt een gezellige en familiale plek die toegankelijk is voor iedereen." Volgens Herzeele is de velodroom ook een artistieke installatie.

De piste zal een omtrek van 101 meter hebben en in de bochten gaan de hellingen tot 32,4 graden. De velodroom zal gebruikt worden bij de festiviteiten ter gelegenheid van de Grand Départ, de start van de Ronde van Frankrijk. Een van die festiviteiten is het Europees kampioenschap voor fietskoeriers, dat eind juni plaatsvindt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Sport, See U, Velodroom, Fiets, Grand Départ, Ronde van Frankrijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie