| Italiaanse fietskoerier onderweg in het EK 2018 in Polen.

Brussel is deze zomer dé hoofdstad van het fietsen. Niet alleen trekt de Ronde van Frankrijk er zich op gang, ook het Europees kampioenschap voor fietskoeriers gaat door in de hoofdstad. Het European Cycle Messenger Championships (ECMC) lokt tussen 26 en 30 juni liefst 500 deelnemers uit 26 landen naar Brussel

Heel wat Europeanen, maar ook Australiërs, Mexicanen en bijvoorbeeld ook Canadezen zullen aan de start zijn van de vijfdaagse wedstrijd voor fietskoeriers. Van overal ter wereld komen ze naar Brussel om te bepalen wie de beste fietsleverancier is.

Nooit voet aan de grond

In Ukkel wordt er bergop gekoerst en op de gloednieuwe Velodroom in de oude kazernes van Elsene wordt gesprint. Maar daarnaast staan er ook busrondes en evenwichtsproeven op het programma. Fietskoeriers zetten immers hun voeten nooit aan de grond, want dat kost kostbare tijd. Maar het koningsnummer wordt in het weekend van 29 en 30 juni betwist.

Op de Kunstberg zal het kaf van het koren gescheiden worden. Daar worden een tiental checkpoints geïnstalleerd, waar de deelnemers gepakt en gezakt pakketjes moeten ophalen om ze vervolgens elders te droppen. En dat zo snel mogelijk. Zaterdag zijn de kwalificaties, zondag staat de finale op het programma.

Goed stel hersens

Een goeie fietskoerier is niet alleen iemand die een uitstekende conditie heeft, stelt François Roland van leverancier Hush Rush. "De fysieke paraatheid is slechts dertig procent. Je moet natuurlijk snel kunnen fietsen, maar een goed stel hersenen is nog belangrijker. Als je iets vergeet, moet je je ronde opnieuw doen. Dat is op zo'n EK fataal."

Behalve het plezier en de sport staat ook het imago van de fietskoerier op het spel. Het is een onbekend metier, waar je je leven vaak riskeert in heel precaire omstandigheden. "Maar het is vooral een vakantie voor een heel bijzondere gemeenschap. We komen elkaar elk jaar hier tegen."

De Zwitsers zijn zoals steeds favoriet om het EK te winnen. "Maar wij kennen deze straten als onze broekzak en zullen ons kranig verweren", aldus Roland. Er doen een vijftigtal Belgische fietskoeriers mee aan de 24e editie van het ECMC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Samenleving, fietskoerier, EK voor fietskoeriers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni