Deliveroo BRUZZ 1558

| Deliveroo-koeriers aan de Beurs (archiefbeeld).

Misnoegde fietskoeriers uit heel Europa verzamelen in Brussel

MD
© BRUZZ
25/10/2018

Donderdag en vrijdag vindt in Brussel de AlterSummit plaats. Op die ‘top’ verzamelen ook fietskoeriers van Deliveroo en Uber uit 11 verschillende landen. In plaats van in elk land apart actie te voeren, willen ze de krachten bundelen. “Die bedrijven wegen internationaal zwaar door. Het is tijd dat de koeriers dat ook doen”, zegt een ontslagen Deliveroo-koerier.

De AlterSummit vormt de ideale gelegenheid voor fietskoeriers om voor het eerst ervaringen uit te wisselen met lotgenoten uit andere Europese landen. Twee dagen lang wordt er door syndicale delegaties, koeriers en activisten gedebatteerd over de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van fietskoeriers bij bijvoorbeeld UberEats en Deliveroo, maar ook Foodora. Die maaltijdleverdienst is niet actief in België en moest ook in Nederland onlangs de boeken neerleggen, maar is nog in 9 andere landen werkzaam.

Koeriers bij Deliveroo en UberEats werken als zelfstandigen, waardoor de multinationals hun verantwoordelijkheden als werkgever niet opnemen, is de teneur van de meeting. “De platformen omzeilen zo de arbeidswetgeving. Koeriers krijgen geen minimumloon, vakantiedagen en zijn ook niet verzekerd”, klinkt het op de website.

“Het idee kwam er nadat we merkten dat er in verschillende landen aparte acties ontstonden tegen de werkomstandigheden bij bedrijven als Deliveroo en Uber. Die multinationals wegen zwaar door op het internationaal niveau, dan is het tijd dat wij – die de dupe zijn van dat systeem - dat ook doen”, zegt een ontslagen Deliveroo-koerier aan onze redactie.

Vrijdag ook fietsprotest

Donderdagavond vindt er ook een gratis, open debat in het Théâtre National op de Emile Jacqmainlaan plaats. Vrijdagavond zullen dan weer heel wat fietskoeriers uitrijden in Brussel. Ze doen dat samen met het fietsprotest van 'Critical Mass'. De tweedaagse moet uiteindelijk uitmonden in een pan-Europees collectief van koeriers, een betere onderlinge communicatie en acties die internationaal gedragen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Deliveroo, ubereats, fietskoerier, AlterSummit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni