Vercauteren is nieuwe hoofdcoach van Anderlecht, Davies blijft en Arnesen vertrekt

© PhotoNews
| Frank Vercauteren keert terug naar RSC Anderlecht. Hij verlaat Oud-Heverlee Leuven waar hij aan de slag was als sportief directeur.
Updated: 03-10-2019 - 16:35

Frank Vercauteren wordt door voetbalclub RSC Anderlecht aan boord gehaald als hoofdcoach. Hij vervangt Simon Davies als T1, die wel de trainingen mee blijft ondersteunen. Voor technisch directeur Frank Arnesen is er geen plaats meer. Met die ingrepen wil het bestuur van RSCA het tij doen keren na de slechtste competitiestart sinds 1927. Dat verneemt BRUZZ.

RSC Anderlecht injecteert met Frank Vercauteren nieuw paars-wit DNA in de club. Vercauteren was aan de slag als sportief directeur bij OHL, maar wordt nu voor de tweede keer in zijn carrière hoofdcoach in Brussel. Hij tekende een contract voor 2,5 seizoenen.

Vercauteren moet een tegengewicht worden voor Vincent Kompany, die speler-trainer blijft. De huidige T1 en rechterhand van Kompany, Simon Davies, blijft wel aan boord. Hij zal tijdens de trainingen een ondersteunende functie uitoefenen.

Exit Frank Arnesen

Het bestuur van RSCA neemt op hetzelfde moment afscheid van technisch directeur Frank Arnesen (63). De Deen was tussen 1983 en 1985 twee jaar lang speler bij de recordkampioen en werd in december vorig jaar binnengehaald als technisch directeur.

Arnesen was daarvoor aan de slag als manager bij Europese topclubs als Chelsea en Tottenham en moest met zijn contacten talenten naar Brussel lokken. Maar de komst van Kompany in mei maakte al snel duidelijk dat Vince the Prince zelf interesse had in dat takenpakket.

Twee prinsen in het Park

Met Frank Vercauteren haalt het Anderlechtbestuur een tweede prins in huis. Want ook de 62-jarige Vercauteren kreeg in zijn tijd als speler bij paars-wit (1975-1987) die bijnaam toebedeeld. De Molenbekenaar past perfect binnen de plannen van de club om aan te knopen met het glorierijke verleden van Anderlecht.

Maar nog belangrijker, hij is als ex-trainer van Kompany vertrouwd met zijn karakter. Vercauteren wil net als Kompany inzetten op de eigen jeugd. Maar hij zal zijn voetbalvisie niet zomaar afstemmen op de ideeën van Kompany. Er zullen dingen veranderen na de barslechte competitiestart en die aanpassingen aanvaarden zal voor Kompany sneller gaan bij iemand als Vercauteren in wie hij gelooft.

Sprookjeshuwelijk met Vanden Borre in de maak?

De symbiose tussen Vercauteren en Kompany leidde in het seizoen 2005-2006 naar de landstitel voor Anderlecht. Daarna ging Kompany zijn geluk beproeven bij het Duitse Hamburg en zette Vercauteren de stap naar de nationale ploeg, eerst als assistent van René Vandereycken, daarna als bondscoach ad interim voor zijn vervanger Dick Advocaat.

Vercauteren_Kompany
© PhotoNews
| Frank Vercauteren maakte in zijn eerste leven als trainer bij RSC Anderlecht de opgang van Vincent Kompany van dichtbij mee.

Die keuze draaide niet goed uit. Vercauteren gaf er na een brokkenparcours in de kwalificatieronde voor het WK 2010 snel de brui aan. Hij ging daarna in op een aanbod van Racing Genk om hoofdcoach te worden.

En met succes. In 2011 kroonden de Limburgers onder zijn leiding zich voor de derde keer tot landskampioen. Pittig detail: onder zijn hoede kreeg enfant terrible Anthony Vanden Borre de zoveelste kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Dat lukte ook, zij het pas in de play-offs na een lange blessure. Toch had hij een belangrijk aandeel in de landstitel.

Acht jaar later lijkt die geschiedenis zich te gaan herhalen. Vanden Borre belandde na vele omzwervingen, langs onder meer het Congolese TP Mazembe, opnieuw bij zijn opleidingsclub. Een nieuwe kans wenkt, zeker omdat het bestuur onder de indruk is van zijn trainingsarbeid.

En wie is er beter geschikt dan een oude vriend als Vercauteren om Vanden Borre op het rechte pad te houden? Een sprookjeshuwelijk staat in de sterren geschreven. Al zal Vercauteren in de eerste plaats moeten zorgen dat Anderlecht opnieuw voetbalt op het niveau van de drie sterren boven het clublogo.

Vanden_Borre_Vercauteren
© PhotoNews
| Frank Vercauteren wist als coach van Racing Genk (2010-2011) Anthony Vanden Borre te herprogrammeren. Lukt hem dat opnieuw bij Anderlecht?

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?