VGC lanceert campagne en gids 'Brussel loopt'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
23/03/2013
De vlam voor het lopen aanwakkeren, of brandend houden. Dat is het doel van de nieuwe loopcampagne 'Brussel loopt' van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De Brusselse loopgids wordt uw nieuwe bijbel.

"Lopen is net als de titel van deze campagne zeer eenvoudig," stelt Bruno De Lille, VGC-collegelid bevoegd voor sport. "Het is laagdrempelig en sociaal interessant: je leert buurtgenoten kennen en ontdekt nieuwe plekken in de stad. Daarom hebben we, in navolging van onze succesrijke fietscampagne, beslist de Brusselaars aan het lopen te zetten."

Om de vlam in de pijp te krijgen wordt onder meer op de Brusselse loopgids gerekend. Het boekje geeft u alle nodige informatie: hoe u moet opwarmen, welke kleding en voeding u moet kiezen, op welke plekjes u eens moet gaan lopen of welke loopapplicatie u moet downloaden. Zelfs een lijst songs die het lopen dat tikkeltje aangenamer maken staat erin.

"In de gids vind je eveneens trainingsschema's om je te begeleiden bij je eerste looppassen. Dat is noodzakelijk, ik ben er het levende bewijs van. Twee jaar geleden wou ik aan de twintig kilometer van Brussel deelnemen, dus had ik snel een paar loopschoenen gekocht en was ik - nogal wild - beginnen trainen. Resultaat: ik liep een achillespeesblessure op die me nog altijd hindert. Beginnen lopen moet met de nodige onderbouw gebeuren, en daarbij helpt deze gids."

Kies eens de trap
Wie liever niet alleen loopt - "het is toch zoveel leuker in groep" - kan zich inschrijven voor verschillende lessenreeksen. In Jette, Koekelberg, Schaarbeek en Elsene wordt vanaf 26 en 27 maart met start-to-runsessies begonnen. In die drie eerste gemeentes kunt u ook terecht voor lessen keep running, waarbij lopers onder begeleiding hun grenzen kunnen verleggen om tot tien kilometer aan te kunnen.

Die begeleiding is noodzakelijk, bijvoorbeeld om blessures te voorkomen. Dat euvel komen heel wat start-to-runners tegen, en het is een van de redenen waarom ze afhaken. Volgens Stefaan Sonck van de Brusselse Atletiekvereniging zijn er een paar belangrijke stelregels die u moet volgen om uit te groeien tot een gevestigde loper. "Je moet eerst en vooral volharden," zegt Sonck. "Deze lessenreeksen lopen tien weken. Dus haal je agenda erbij, het is geen optie om een paar trainingen over te slaan. Daarnaast moet je geleidelijk aan opbouwen, duidelijke doelen stellen en eenvoudig blijven. Daarmee bedoel ik: loop niet naar de winkel om meteen de laatste snufjes te gaan kopen. Dat is niet noodzakelijk, goede loopschoenen zijn dat wel. Uiteindelijk raad ik nog aan om naar je lichaam te luisteren, en ook buiten de trainingen te bewegen. Kies eens de trap in plaats van de lift, bijvoorbeeld."

"Meer ervaren lopers raad ik aan creatief te zijn en zichzelf eens te verwennen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een snufje of een lekker glaasje vers fruitsap na een lange tocht. Maar vooral: loop en geniet."

De komende weken en maanden worden nog allerhande initiatieven opgezet. Zo gaat op 28 mei de G-start-to-run door voor mensen met een psychische beperking. In het najaar krijgen vijftigplussers dan weer een lessenreeks op maat. U leest het, de Brusselaar heeft geen excuses meer om in zijn zetel te blijven zitten. Schiet uit uw pantoffels!

www.vgc.be/sport

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni