| Cynthia Bolingo op de piste in Boedapest (archieffoto).

Vijfde plaats voor Cynthia Bolingo in WK-finale 400 meter

© Belga - BRUZZ
23/08/2023
Updated: 23/08/2023 21.50u

Cynthia Bolingo is woensdagavond heel knap vijfde geëindigd in de finale van de 400 meter op het WK atletiek in Boedapest. De Brusselse atlete liep na een sterk tweede gedeelte van de race een tijd van 50:33, daarmee bleef ze bijna vier tienden van een seconde boven haar Belgische record (49:96) dat ze twee dagen geleden vestigde in de halve finales. Het goud was voor de Dominicaanse Marileidy Paulinho.

Maandagavond doorbrak Bolingo in de halve finales voor het eerst in haar loopbaan en als eerste Belgische atlete in de geschiedenis de symbolische grens van de 50 seconden.

Woensdagavond klokte de Brusselse 50.33, wat haar dus een vijfde plaats opleverde. De Dominicaanse Paulino was ongenaakbaar en liep in 48.76 naar het goud. De Poolse Natalia Kaczmarek (49.57) en Sada Williams uit Barbados (49.60) haalden zilver en brons. De Nederlandse Lieke Klaver viel na een sterke start terug en moest vrede nemen met de zesde plaats.

De 30-jarige Bolingo plaatste zich maandag met een nationaal record voor de finale. Ze liet toen de zesde totaaltijd optekenen. De Brusselse leverde met die finaleplaats al een bijzonder knappe prestatie. Voor het eerst sinds Kim Gevaert in 2007 in Osaka vijfde werd op de 100 meter, stond er immers nog eens een Belgische in de finale van een individueel sprintdiscipline op een WK atletiek.

Paulino startte als topfavoriete en maakte die status dus waar. Op het vorige WK en op Olympische Spelen in Tokio werd de 26-jarige Dominicaanse telkens tweede achter Shaunae Miller-Uibo. De Bahamaanse werd nu in de reeksen uitgeschakeld, maar haar deelname op zich was al een verrassing amper vier maanden nadat ze van een zoontje beviel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Cynthia Bolingo, 400 meter, WK Atletiek Boedapest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni