| Cynthia Bolingo uitgeput na haar bijzondere race maandagavond in Boedapest.

Cynthia Bolingo met bijzonder sterke race naar finale 400 meter op WK atletiek

© BRUZZ - Belga
21/08/2023
Updated: 22/08/2023 00.19u

Cynthia Bolingo heeft zich voor het eerst in haar loopbaan gekwalificeerd voor een finale van de 400 meter op een WK atletiek. De Brusselse atlete liep een bijzonder sterke race, die ook goed was voor een nieuw Belgisch record: 49:96.

Haar vorige Belgische record was een tijd van 50:19. Die liep ze vorig jaar in het Koning Boudewijnstadion tijdens de Memorial Van Damme.

Algemeen wordt de kaap van 50 seconden als een bijzondere grens beschouwd in het sprintnummer over één baanronde. Met haar nieuwe recordtijd voegt de 30-jarige Bolingo zich nu definitief bij de wereldtop op dit nummer. Nooit eerder haalde een Belgische vrouw de finale van dit nummer op een WK atletiek.

Het nieuwe record van Bolingo was goed voor een zesde plaats in de halve finale.

Woensdagavond wordt de finale in Boedapest gelopen. Daarin krijgt Bolingo concurrentie van de Poolse Natalia Kaczmarek (49.50), de Dominicaanse Marileidy Paulino (49.54), de Barbadiaanse Sada Williams, de Ierse Rhasidat Adeleke (49.87), de Nederlandse Lieke Klaver (49.87), de Jamaicaanse Candice McLeod (50.62) en de Amerikaanse Talitha Diggs (50.86).

Vijftien jaar na Kim Gevaert

Bolingo is, vijftien jaar na Kim Gevaert, ook de eerste Belgische atlete die een individuele finale loopt op een WK. De huidige directrice van de Memorial Van Damme eindigde vijfde op de 100 meter in Osaka in 2007, nadat ze twee jaar eerder in dezelfde discipline zevende werd in Helsinki.

Bolingo finishte als derde in haar race, achter de Dominicaanse nummer een van de wereld Marileidy Paulino (49.54) en de Ierse Rhasidat Adeleke (49.87). Zij plaatsten zich rechtstreeks voor de finale, Bolingo gaat door als een van de snelste twee atletes die niet in de top twee finishten.

"Ik wilde snel starten en proberen vol te houden en dat heeft gewerkt", legde een stralende Bolingo uit. "De halve finale moest een beetje mijn finale worden. Toen ik mijn tijd zag (49.96) was ik echt super blij, maar het was lastig toen ik naar de hot seats moest (om de andere resultaten af te wachten). Ik voelde dat ik in staat was om in 49 seconden te lopen. Ik moest het alleen nog doen. Ik had tot nu nog nooit aan dat tempo gelopen."

"Deze prestatie is de overwinning van mentale kracht en hard werken aan talent", zei ze, verwijzend naar alle moeilijke momenten (blessures op de Olympische Spelen van Tokio en een operatie in het voorjaar van 2022). "Dat heeft me gevormd. Acheraf wist ik waarom ik trainde. Dit is het bewijs dat je niet moet opgeven."