© Gvg/Photo News | Weinig te vieren, want de FIFA legde Anderlecht en de KBVB een boete op

Voetbalbond in beroep tegen boete over jeugdtransfers Anderlecht

TG
© Belga
24/07/2019

De Belgische Voetbalbond (KBVB) gaat in beroep tegen een boete van ruim 200.000 euro van wereldvoetbalbond FIFA. Die was in mei opgelegd. De Voetbalbond kreeg die boete voor inbreuken bij transfers van minderjarige spelers (U18) bij RSC Anderlecht.

De KBVB heeft de motivering van de FIFA geanalyseerd en beslist om beroep aan te tekenen tegen de sanctie. De bond zal zich verdedigen voor de beroepsinstanties van de Wereldvoetbalbond in Zürich.

Het gaat om inbreuken bij vier jeugdtransfers bij RSCA, onder meer bij de komst van de Congolese verdediger Chancel Mbemba in 2011. Die was toen zeventien jaar oud. Voor internationale transfers geldt de algemene regel dat ze alleen toegelaten zijn als spelers ouder zijn dan 18 jaar.

De FIFA voorziet op die basisregel wel drie uitzonderingen. Een eerste daarvan is als de ouders van de voetballer verhuizen om andere redenen dan het voetbal. Voor EU-inwoners zijn de regels voor voetballers tussen 16 en 18 net iets strikter. Er worden in dat geval garanties gevraagd met betrekking tot school, opvoeding en omkadering. Ten slotte: voetballers die op minder dan 50 kilometer van een landsgrens én 100 kilometer van de club wonen, is een transfer toegestaan.

Elke internationale transfer moet onderworpen worden aan een controle door de FIFA alvorens ze door mag gaan. Bovendien moet de transfer ook aangegeven worden bij de nationale federatie. In het geval van RSCA dus de KBVB. Bij de Congolees Mbemba ging Anderlecht in de fout op bovenstaande regels.

Paars-wit probeerde ook de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, toen 16 jaar), de Roemeen Dragos Cojocaru (in 2012, toen 15 jaar) en de Nepalees Bimal Magar (in 2014, toen 16 jaar) tevergeefs aan te sluiten. Ook in die dossiers stelde de FIFA inbreuken vast. Deze drie spelers schopten het nooit tot de A-kern van paars-wit. Enkel Mbemba, nu bij FC Porto, brak echt door.

Het disciplinaire comité van de FIFA legde niet alleen een boete op aan de Voetbalbond. Ook paars-wit, dat zijn volledige medewerking verleende aan het onderzoek, kreeg een boete van 177.000 euro. Anderlecht ging niet in beroep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Laken, Sport, RSCA Anderlecht, transfers, Koninklijke Belgische Voetbalbond, FIFA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie