Voetbalbond houdt rol Kompany in de gaten

© Photonews
| Vincent Kompany viel in de 75ste minuut van de wedstrijd tegen Genk geblesseerd uit.

De Belgische voetbalbond zal komende zondag een extra oogje in het zeil houden tijdens de Clasico tussen Anderlecht en Standard. Nu Vincent Kompany geblesseerd is, wordt de speler-trainer aan de zijlijn verwacht als T1. Maar de Rode Duivel beschikt niet over het vereiste diploma om te mogen coachen.

Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad maandag.

Wat als Kompany in geval van een blessure genoodzaakt was om vanaf de zijlijn toe te kijken? Manager Michael Verschueren zei in het begin van het seizoen al dat de verdediger dan plaats zou nemen in de tribune en Simon Davies als T1 zou fungeren. Zonder trainersdiploma is het namelijk verboden om actief te handelen als hoofdcoach.

Sneller dan verwacht stelt het bovenstaande probleem zich, met de blessure van Kompany. Gezien de malaise bij Anderlecht, lijkt het ondenkbaar dat Kompany gewoon in de tribunes plaatsneemt. De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat hij als speler plaats zal nemen op de bank en zo richtlijnen zal geven aan de spelers. De voetbalbond, die de constructie speler-trainer al op het randje vindt, is daarvoor op zijn hoede.

Licentie

In het kader van de licenties waakt de voetbalbond over de diploma's. In het verleden moesten diverse clubs al het hoofd buigen voor de regel. Denk maar aan Karim Belhocine, ex-trainer bij RSCA. Die beschikte in 2016 niet over de vereiste papieren en dus werd Patrick De Wilde aangesteld als hoofdcoach. Volgens de bond was dat slechts voor de schijn en er werden waarnemers gestuurd om dat te controleren.

Bij Anderlecht maken ze zich geen zorgen over de situatie. Kompany zou bijna zijn trainerscursus afgerond hebben. Bovendien zit er met Jonas De Roeck een assistent op de bank die wel het Pro Licence-diploma op zak heeft.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?