Voetbalclubs door coronacrisis vatbaarder voor matchfixing

© Ivan Put

De coronacrisis heeft voetbalclubs kwetsbaarder gemaakt voor matchfixing. Dat stelde de Europese politieorganisatie Europol op een gezamenlijk congres met UEFA in Den Haag.

"De georganiseerde misdaad begreep al snel dat veel voetbalclubs het financieel zwaar hadden als gevolg van Covid-19," zegt Burkhard Mühl, chef van de afdeling financiële en economische criminaliteit van Europol. "Waar minder geld beschikbaar is voor spelers, trainers en andere betrokkenen, neemt de kans toe dat zij zich laten verleiden tot matchfixing." Volgens Mühl is er een toename zichtbaar van het aantal "verdachte uitslagen".

Europol en UEFA riepen dinsdag 109 vertegenwoordigers van voetbalbonden, politie en justitie uit 49 verschillende landen bij elkaar in Den Haag om over problemen rond matchfixing en nieuwe vormen van samenwerking te spreken. Het ging om de eerste bijeenkomst over het onderwerp op zo'n grote schaal. UEFA spreekt over "een sterk signaal dat beide organisaties hier zijn om hun krachten te bundelen en hun uiterste best te doen om dit fenomeen zo klein mogelijk te maken".

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?