Voetbalcompetitie opent eind juli met Union-Anderlecht

© BRUZZ
22/06/2023
Updated: 22/06/2023 19.26u

De competitie in de hoogste voetbalklasse start op vrijdag 28 juli om 20u45 met de Brusselse derby tussen Union en Anderlecht. Een dag later, zaterdag 29 juli, ontvangt nieuwkomer RWDM vice-kampioen RC Genk.

Twee jaar geleden speelden Union en Anderlecht op de openingsspeeldag ook tegen elkaar. Het pas gepromoveerde Union, toen nog onder leiding van Felice Mazzù, versloeg Anderlecht in het eigen Astridpark met 1-3. Het bleek de verrassende start van een hele reeks wedstrijden waarin Union vriend en vijand zou verbazen.

Een ander aantrekkelijk duel op de eerste speeldag is STVV-Standard. Kampioen Antwerp ontvangt Cercle Brugge en Club Brugge speelt in het eigen Jan Breydel-stadion tegen KV Mechelen.

De eerste zogenaamde Super Sunday vindt plaats op 3 september (speeldag 6), met Union-Antwerp en Genk-Anderlecht. Voorlopig liggen de exacte speelmomenten voor de eerste 7 speeldagen vast. Op maandag 4 september - nadat de resultaten van de Belgische ploegen in de Europese voorrondes bekend zijn - worden de tijdstippen voor de speeldagen 8 tot 21 bekendgemaakt.

De reguliere competitie duurt komend seizoen 30 speeldagen, met een langere winterstop tussen 28 december en 18 januari 2024, en kent zijn apotheose in het weekend van 15 maart 2024. De play-offs starten twee weken later. Ten laatste op zondag 26 mei 2024 kennen we de landskampioen.

Tussendoor vindt in het Koning Boudewijnstadion de finale van de Beker van België plaats op Hemelvaartsdag 9 mei 2024. De Jupiler Pro League bestaat volgend seizoen na drie seizoenen met achttien ploegen opnieuw uit zestien teams. De top 6 na 30 speeldagen vecht onderling uit wie er met de titel aan de haal gaat in de Champions' Play-offs. De clubs op plaatsen 7 tot en met 12 eindigen in de Europe Play-offs, met als inzet een barragewedstrijd voor het laatste Europese ticket. De punten van elk van deze twaalf clubs worden bij aanvang van de play-offs gehalveerd.

De laatste vier clubs (nummers 13 tot en met 16) werken Relegation Play-offs af die bepalen wie degradeert naar de Challenger Pro League. Er zijn minstens twee en maximaal drie dalers. Hier is er geen halvering van de punten.

Na een bloedstollende ontknoping ging de titel in de Jupiler Pro League afgelopen seizoen naar Antwerp. Racing Genk en Union streden met de Great Old tot de laatste minuten mee voor het kampioenschap. RWDM speelde ten koste van Beveren kampioen in de Challenger Pro League en komt volgend seizoen dus uit in de hoogste afdeling. In de Lotto Super League veroverde RSC Anderlecht een zesde titel op rij. Een week voor de start van de competitie ontvangt Antwerp KV Mechelen in het Bosuilstadion voor de Supercup.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni