© Photonews | De supporters in het Lottopark tijdens de match Anderlecht-Vitesse Arnhem van donderdag.

VUB-masterstudent zoekt antwoord op gebrek aan diversiteit in Brusselse voetbalstadions

RF
© Belga
21/10/2021

Sander Van Waesberge, masterstudent sportmanagement aan de Vrije Universiteit Brussel heeft onderzocht hoe het komt dat de mensen met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd zijn in de tribunes van Brusselse voetbalclubs.

Hoe komt het dat de tribunes van de voetbalclubs in de hoofdstad zo wit zijn? Vanuit die vraag vertrok het onderzoek. Masterstudent Van Waesberge bracht de oorzaken in kaart via semigestructureerde interviews met Brusselse voetballiefhebbers met een migratieachtergrond. Deze supporters juichen zowel een ploeg in eigen land, als een Brussels club toe.

Technologie is een eerste reden, of zeg maar oorzaak, waarom geëmigreerde personen geen reden hebben om een nieuwe band op te bouwen met een club. Via het internet kunnen ze de club waar ze mee opgroeiden ook vanuit het buitenland blijven volgen.

De kwaliteit van het voetbal is een ander aspect. Een ploeg die resultaten boekt, trekt ook aan. Maar uit de interviews blijkt dat de Brusselse clubs vooral fans met een migratieachtergrond aantrekken die afkomstig zijn uit landen waar het niveau van de competities lager is.

Een laatste doorslaggevende factor is de supporterservaring en de mogelijke aanwezigheid van racisme. Als ze zich niet welkom voelen, bouwen ze ook geen band op met de ploeg. "Dit onderzoek kan helpen om de ondervertegenwoordiging te verklaren en aan te gaan", gelooft Van Waesberge." Een belangrijke factor is zo bijvoorbeeld de mate waarin de supporter zich welkom voelt in het stadion van die club. Hier kunnen de clubs dus zelf iets aan doen", besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni