| Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix) was in Brussel zoals verwacht de sterkste leerling van de klas.

Wie anders dan Mathieu van der Poel wint de Brussels Universities Cyclocross

© Belga
05/01/2020

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft zondag op de campus van de VUB en de ULB de zevende en voorlaatste manche van de DVV Verzekeringen Trofee op zijn naam geschreven. Hij won eenvoudig met een halve minuut voorsprong voor Eli Iserbyt (Sauzen Pauwels-Bingoal) zijn landgenoot Corné Van Kessel (Tormans CX).

Van der Poel legde er van bij de start duchtig de pees op. De Nederlandse wereldkampioen, zaterdag ook al de beste in Gullegem, ontdeed zich op het einde van de tweede ronde van zijn concurrenten. Maar na een valpartij kende Van der Poel kettingpech, waardoor de achtervolgers Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Eli Iserbyt en Tim Merlier weer konden aansluiten.

Iets voorbij halfweg ging Van der Poel opnieuw alleen op avontuur, deze keer tot aan de finish. Het is de 19e zege van het seizoen voor Van der Poel, die ook vorig jaar de Brussels Universities Cyclocross won. Iserbyt, leider in de stand, werd tweede op 29 seconden. Van Kessel vervolledigde het podium van de generale repetitie voor het BK van komend weekend.

Alvarado is de sterkste bij de vrouwen

Bij de vrouwen stond er geen maat op Ceylin del Carmen Alvarado (777). De 21-jarige Nederlandse haalde het net als Van der Poel bij de mannen voor haar landgenote Annemarie Worst. Sanne Cant legde beslag op de laatste podiumplaats. De Britse Anna Kay werd vierde, voor de Amerikaanse Katherine Compton.

Het was Annemarie Worst die de kopstart nam in Brussel voor Ellen Van Loy, Sanne Cant, Anna Kay, Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn. Toen Kastelijn aan de materiaalpost plots terugkeerde en in tegenovergestelde richting de materiaalpost wou ingaan bracht ze Laura Verdonschot ten val. De Nederlandse ging wat verderop opnieuw aan het stuntelen en zakte zo verder weg.

Voorin was Annemarie Worst gaan versnellen. Zij trok met een voorsprong van 3 seconden op Ceylin del Carmen Alvarado de tweede ronde in. Daarna kwamen Anna Kay en Sanne Cant over de meet gebold. Katherine Compton volgde op 22 seconden, achternagezeten door het duo Ellen Van Loy en Marion Norbert Riberolle.

Na het ingaan van de voorlaatste ronde maakte Alvarado een foutje waardoor Worst plots een kloof cadeau kreeg. Alvarado slaagde er wel in om opnieuw naar het wiel van haar landgenote te fietsen. Zij trokken de slotronde in met een voorsprong van 53 seconden op Sanne Cant en Anna Kay. Katherine Compton volgde op 1'05", Yara Kastelijn reed als 6e rond op 1'40" van Worst en Alvarado. Die twee bleven elkaar bestoken maar toen Worst een fout maakte op een afdaling was Alvarado gaan vliegen.

Door deze zege verstevigt Alvarado haar leiderspositie in het klassement. Ze telt nu 2'10" voorsprong op Annemarie Worst en 7'55" op Yara Kastelijn. Beste Belgische in de rangschikking is Sanne Cant met een achterstand van 12'41". Op zondag 8 februari valt met de Krawatencross in Lille zowel bij de mannen als de vrouwen het doek over dit regelmatigheidscriterium.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Sport , Sporting Flagey , Brussels Universities Cyclocross , Mathieu van der Poel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni