Waarom zondag mogelijk de laatste Brusselse veldrit tijdens de blok is

20190107_VanderPoel_PhotoNews
© Photo News
| Mathieu van der Poel toonde in 2019 zijn kunstjes op de campus van de VUB.
© Photo News
| Mathieu van der Poel toonde in 2019 zijn kunstjes op de campus van de VUB.

De studentenprotesten van vorig jaar tegen de nieuwe veldrit op de VUB-campus tijdens de blok brachten niets op. Maar door heibel in de veldritwereld zal de tweede editie mogelijk de laatste in de studieperiode zijn.

De Brussels Universities Cyclocross

  • Datum: zondag 5 januari
  • Tweede editie
  • Locatie: campus VUB en ULB, Pleinlaan Etterbeek
  • Programma: 10u: junior dames, 10u45: junior heren, 11u50: heren onder 23, 13u45: dames, 15u: heren
  • Deelnemers: onder meer Matieu van der Poel en Marianne Vos

Sportief valt er voorlopig weinig spannends te beleven in veldritland. Waar Mathieu van der Poel start, wint hij. Een keer won hij niet en dat was sportief direct het grootste nieuws van het hele veldritseizoen. Zonder zijn eeuwige rivaal Wout Van Aert, die lang herstelde van zijn valpartij in de Tour de France, heeft Van der Poel amper tegenstand.

Dat was vorig jaar tijdens de eerste editie van de Brussels Universities Cyclocross ook het geval. Van der Poel reed toen, ook al bij afwezigheid van Van Aert, onbedreigd naar de overwinning.

Bekijk hier onze reportage over de veldrit van vorig jaar.

Het meest spannende dat er momenteel in het veldrijden te beleven valt, is de hervorming van het wereldbekerklassement en daarmee ook de kalender.

Flanders Classics versus Golazo

In het veldrijden zijn twee grote, Belgische organisatoren actief die instaan voor de meeste wedstrijden. Enerzijds het Flanders Classics van Wouter Vandenhaute. Flanders Classics organiseert naast veldritten ook de Ronde van Vlaanderen en verschillende voorjaarsklassiekers op de weg. Anderzijds is er Golazo, dat onder meer de veldrit in Brussel organiseert.

De internationale wielerbond UCI heeft Flanders Classics gemandateerd om een grondige hervorming van het veldrijden te organiseren, voornamelijk om de sport ook buiten Vlaanderen weer op de kaart te zetten. Flanders Classic heeft inmiddels een plan gelanceerd waarin de wereldbeker vanaf volgend seizoen zou bestaan uit 14 of 16 wedstrijden, in plaats van de huidige 8. Van die 14 of 16 zouden er maximaal 8 in België mogen plaatsvinden.

Maar belangrijker: die wereldbekerwedstrijden zouden nagenoeg alle zondagen tijdens het veldritseizoen mogen claimen. Ook de eerste zondag na nieuwjaar, de plaats die Brussel op de drukke veldritkalender had verworven, staat in het plan aangeduid als datum waarop een wereldbeker zou moeten plaatsvinden. Golazo, dat dus ook de Brusselse veldrit organiseert, heeft al aangegeven geen enkele van de 17 crossen die het organiseert te willen inschrijven in de wereldbeker.

Een clash tussen de twee grote organisatoren dreigt dus. Want wat als sommige wedstrijden die geen deel uitmaken van de wereldbeker hun datum helemaal niet willen afstaan? Waar gaan de toppers dan starten? In de prestigieuze wereldbeker, waar het prijzengeld hoger ligt, maar geen startgeld betaald mag worden? Of in een andere cross die misschien meer historie heeft en waar iemand als Van der Poel bovendien de zekerheid heeft van minimaal 10.000 euro startgeld?

Studentenprotesten

Veel onduidelijkheid dus, over hoe het veldrijden er volgend seizoen zal uitzien. En de impact voor de Brussels Universities Cyclocross? “Dat zal vooral over de datum gaan”, vertelt Christophe Impens van Golazo. “De datum van Brussel is in de conceptkalender van de nieuwe wereldbeker inderdaad als wereldbekerdatum opgenomen. Maar dat hoeft niet eens zo slecht uit te pakken.” Impens doelt daarmee op de studentenprotesten van vorig jaar. Er werd toen geklaagd dat de VUB midden in de blok de campus liet inpalmen door het veldritcircus.

6 januari 2019: Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) tijdens de Brussels Universities Cyclocross op de campus van VUB ULB in Etterbeek
© PhotoNews
| 6 januari 2019: Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) tijdens de Brussels Universities Cyclocross op de campus van VUB ULB in Etterbeek.

De kans is dus reëel dat de cross vanaf volgend seizoen op een andere datum zal doorgaan, mogelijk buiten de blokperiode. “De wedstrijd zal de komende jaren hoe dan ook blijven doorgaan”, is Impens duidelijk dat dat geen invloed heeft op de continuïteit van het evenement. “De contracten lopen nog voor meerdere jaren door. Er is nog een tv-contract met de Vrt en Eurosport tot 2025.”

Ook minister van het Imago van Brussel Sven Gatz (Open VLD) stelt dat de veranderingen in de veldritwereld geen invloed zullen hebben op het al dan niet doorgaan van de enige veldrit van het gewest. “Het is nooit het idee geweest om er een one-shot van te maken.”

Impens verwacht meer duidelijkheid na een bijeenkomst van de UCI eind januari. Voor het echte vuurwerk in veldritland zullen we dus daarop moeten wachten. Sportief lijdt het geen twijfel dat Van der Poel nog even doorgaat met winnen. Ook zondag op de VUB-campus.

VUB veldrit
© Golazo
| Zo ziet het parcours van de veldrit op de VUB en ULB campus eruit.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?