Brusselse veldrit krijgt opnieuw 100.000 euro van Brussels gewest

6 januari 2019: Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) tijdens de Brussels Universities Cyclocross op de campus van VUB ULB in Etterbeek 6 januari 2019: Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) tijdens de Brussels Universities Cyclocross op de campus van VUB ULB in Etterbeek
© PhotoNews
| 6 januari 2019: Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) tijdens de Brussels Universities Cyclocross op de campus van VUB ULB in Etterbeek.
© PhotoNews
| 6 januari 2019: Mathieu Van der Poel (Corendon-Circus) tijdens de Brussels Universities Cyclocross op de campus van VUB ULB in Etterbeek.
Updated: 20-12-2019 - 10:06

Het Brussels Gewest draagt 100.000 euro bij aan de Brussels Universities Cyclocross. Een normale bijdrage, zegt organisator Golazo. De VUB, die samen met de ULB zijn campus beschikbaar stelt, betaalt niets. Volgens Brussels minister van het Imago van Brussel Sven Gatz (Open VLD) maakt de veldrit onderdeel uit van de citymarketing.

De Nederlander Mathieu van der Poel reed vorig jaar als eerste over de streep na de eerste veldrit ooit op de VUB en ULB campus. 5.000 toeschouwers zagen dat met eigen ogen gebeuren. “Een groot succes”, jubelden zowel VUB, ULB als organisator Golazo niet lang daarna. En dus volgt er op zondag 5 januari 2020 een tweede editie.

Net als vorig jaar is het het gewest dat daarvoor de portefeuille bovenhaalt. De 100.000 euro bijdrage die het moet betalen, werd vorige week goedgekeurd op de Brusselse ministerraad. “Dat is vergelijkbaar met wat er bij andere veldritten wordt bijgedragen”, verantwoordt Christophe Impens de prijs. “In Brussel draagt het gewest de volledige prijs, bij andere veldritten wordt dat vaak opgesplitst onder bijvoorbeeld stad, gemeente en Vlaanderen.”

Sven Gatz (Open VLD), minister van het Imago van Brussel en fervent wielerfan, noemt 100.000 euro in lijn met wat voor gelijkaardige evenementen op tafel gelegd moet worden: “Het is een uniek event, dat Brussel en onze universiteiten op een andere manier in vele huiskamers brengt op de laatste dag van de kerstvakantie. De return is qua visibiliteit overweldigend geweest in januari 2019. Sportevenementen zoals dit maken onderdeel uit van de citymarketing.”

VUB stelt alleen terrein beschikbaar

De wedstrijd maakt onderdeel uit het de DVV Verzekeringentrofee, een regelmatigheidsklassement waarvoor de gehele winter gestreden wordt in verschillende veldritten die door Golazo georganiseerd worden. Golazo is er daarnaast verantwoordelijk voor dat de cross wordt uitgezonden door de VRT en verschillende Europese Eurosportkanalen. Online zendt het populaire wielerkanaal GCN de beelden van de veldrijders en de VUB uit via Youtube.

Bekijk hier de reportage die we vorig jaar maakten van de veldrit.

De Vrije Universiteit Brussel, op wiens terrein de veldrit gereden wordt, draagt financieel overigens niets bij. “Wij stellen alleen het terrein en enkele ruimtes ter beschikking van de organisatie”, aldus woordvoerder Sicco Wittermans. “Wij zijn er na afloop ook verantwoordelijk voor dat het terrein weer in de oude staat wordt hersteld.”

Startgelden en tenten

Het totaalbudget van een veldrit zoals die op de VUB, ligt rond de 300.000 tot 350.000 euro, schat Impens. De overige inkomsten moeten gehaald worden uit toegangskaartjes van bezoekers en sponsors.

De kosten zitten vooral in de opbouw van het parcours, tenten en het startgeld van de renners. “Voor de startgelden voor renners alleen al, moet je denken aan zo’n 80.000 euro”, zegt Impens. Voor dat geld heeft de Brusselse veldrit in januari onder meer huidig wereldkampioen Mathieu van der Poel en voormalig wereldkampioene Marianne Vos, die deze winter maar een beperkt aantal crossen rijdt, aan de start.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?