Eerste Brusselse veldrit lokt bijna 5.000 toeschouwers

20190107_VanderPoel_PhotoNews
© Photo News
| Mathieu van der Poel toonde zondag zijn kunstjes op de campus van de VUB.
© Photo News
| Mathieu van der Poel toonde zondag zijn kunstjes op de campus van de VUB.

De eerste veldrit op Brusselse bodem lokte zondag 4.873 toeschouwers naar de campussen van de VUB en ULB. “We zijn heel tevreden met die opkomst voor wat toch een atypische locatie is”, zegt Christophe Impens van organisator Golazo.

“Ik vergelijk het een beetje met de cross van Namen. Daar zijn we in 2009 begonnen met 1.800 toeschouwers en nu behoort de Citadelcross tot de klassiekers van het jaar. Er is dus zeker nog groeimarge”, aldus Impens aan BRUZZ.

Organisator Golazo stelt vast dat publiek, media en de veldrijders zelf de Brussels Universities Cyclocross enorm gesmaakt hebben. “De omloop was voldoende uitdagend voor de renners. Parcoursbouwer Erwin Vervecken kreeg veel complimenten, zowel van de vrouwen als van de mannen.”

Spontane felicitaties

Van kinderziektes was geen sprake, zegt Impens. “Maar voor een volgende editie moeten we een parcours bouwen dat beter bestand is tegen de regen gedurende enkele opeenvolgende dagen. Zodat het een veldcross blijft en geen veldloop. Nu waren we gediend door goede weersomstandigheden.”

Golazo is vragende partij om volgend jaar opnieuw een DVV-manche te organiseren op de campus. “Het gebeurt zelden dat er spontaan felicitaties binnenlopen van rectoren, professoren, maar ook studenten. Ook het Gewest was positief. Ik wil niet voor mijn beurt spreken, maar alle signalen zijn er dat er volgend jaar een tweede editie komt.”

VUB-rector Caroline Pauwels belooft een strenge evaluatie, nadat de keuze voor een cross tijdens de blokperiode bij enkele studenten niet in goede aarde was gevallen. Een kleine groep demonstreerde tegen de veldrit. “Maar de meesten vonden het een aangename onderbreking van de studies.”

“We hopen dat Brusselse jongeren de kriebels te pakken te krijgen om te sporten. Als ze een Mathieu Van der Poel zo zien vliegen, willen ze misschien wel gaan crossen”, aldus Impens. “Daarnaast willen we meer Franstalige supporters aanspreken. Dat was ook de achterliggende reden voor een samenwerking tussen VUB en ULB.”

Schade aan het gras

Maandagavond zal alles opgeruimd zijn, op enkele toiletten of naderhekken na. Uiteraard is het altijd groene gras van het amfitheater van de VUB beschadigd. “Het heeft tijd nodig om te herstellen. Er zal wat nieuw gras gezaaid moeten worden, maar in de lente zal je niet meer zien dat er een cross geweest is.”

Volgens de overeenkomst tussen Golazo en de VUB moet het amfitheater op 15 mei helemaal hersteld zijn. “Maar door de goede weersomstandigheden zal dat al in de lente zijn”, voorspelt Impens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?