| Het leek nergens op, maar Vercauteren is vooral blij met de drie punten.

Zwak Anderlecht houdt play-off 1 in vizier na hold-up in Brugge

TDN
© BRUZZ
26/01/2020

Een ontstellend zwak Anderlecht kroop zondagnamiddag door het oog van de naald op bezoek bij hekkensluiter Cercle Brugge. De thuisploeg domineerde de hele partij en leek met 1-0 te gaan winnen, maar invallers Amuzu en Vlap trokken paars-wit over de streep in de slotminuten. Dankzij de 1-2 overwinning is paars-wit nog vier punten verwijderd van een felbegeerde plek in play-off 1.

RSC Anderlecht nam dit weekend afscheid van slangenmens Rob Rensenbrink, één van de meest iconische voetballers van paars-wit. Met een minuut stilte voor de aftrap in het Jan Breydelstadion werd de Nederlandse buitenspeler herdacht. Het had een inspiratiebron kunnen zijn voor Vincent Kompany en de zijnen. Helaas.

Op het veld van de rode lantaarn volstond enkel de overwinning, maar RSCA moest op het veld het onderspit delven tegen Cercle Brugge. De Brusselaars waren slechts een schim van de ploeg die het Club Brugge vorige week heel erg lastig maakte. Antoine Colassin, die zijn sterke debuut bekroonde met een tweede basisplek op rij, bevestigde niet.

Geslagen puppies

Cercle stelde weliswaar een dubbele muur op, maar had toch het meeste balbezit. Op het kwartier kreeg paars-wit een eerste waarschuwing: Chatziisaias kopte niet zo gek veel over. Er volgden nog wat waarschuwingen, tot de thuisploeg na een halfuur de verdiende 1-0 maakte. Peeters bereikte ongehinderd de achterlijn en bediende Hoggas, die droog in het hoekje duwde.

Als geslagen puppies keken de Anderlechtse spelers ernaar. Cercle voetbalde de recordkampioen van het kastje naar de muur. Er was een goede Van Crombrugge nodig om Dabila en Peeters van de 2-0 te houden. Een opvallende statistiek na 45 minuten voetbal die we jullie niet willen onthouden. Doelpogingen voor Cercle: 11, doelpoging voor RSCA: 0.

20200126_VAN_CROMBRUGGE_ANDERLECHT_CERCLE

| Van Crombrugge hield RSCA in de wedstrijd.

Anderlecht moest na de pauze uit een ander vaatje tappen. Met de moed der wanhoop schreeuwden de Brusselse supporters 'les Mauves' vooruit. De bal bleef wel wat langer in de ploeg, in de zone van de waarheid was de kwaliteit van de passing echter ondermaats. De balverliezen stapelden zich op. Colassin viseerde wel de winkelhaak, maar zag zijn schot nipt over zoeven.

Cercle opnieuw baas

Na ruim een uur voetballen zorgde Doku voor het eerste schot tussen de palen, na een schitterende lange bal van Kompany. Doelman Moser redde met de vuisten en greep even later tijdig in om Colassin van een doelrijpe kans te houden. Nadien nam Cercle opnieuw de bovenhand, met pogingen van Peeters en Biancone.

Alles of niets, moet hij gedacht hebben. Een radeloze Vercauteren bracht verloren zoon Bakkali nog in als laatste troef. De voormalige Rode Duivel sukkelde van de ene blessure in de andere, en kreeg op zijn verjaardag de ondankbare opdracht om RSCA op koers voor play-off 1 te houden. Cercle kampeerde intussen bijna op de helft van de bezoekers. Het was ons soms niet duidelijk wie nu eigenlijk de hekkensluiter in het verhaal was.

Op een diefje

Van Crombrugge, de enige speler op niveau bij Anderlecht, hield zijn ploeg met twee goede reddingen recht. Eerst ging de goalie goed plat op een schot van Foster, nadien hield hij de makkelijk dribbelende De Belder van een goal. Net wanneer de 2-0 in de lucht hing, stak RSCA zijn neus aan het venster. Chadli vond Francis Amuzu in de rug van de Brugse defensie en die schoof de 1-1 gevleid tegen de netten.

In de zeven minuten die nog restten nam opnieuw Cercle het initiatief, maar het was Anderlecht dat de zege over de streep trok. Sambi Lokonga hernam snel na een overtreding, waarna Murillo richting tweede paal voorzette. Michel Vlap kopte in de slotminuut de winnende treffer binnen: 1-2. De paars-witte fans slaakten een zucht van opluchting, maar vierden niet. "Shame on you", weergalmde uit het bezoekersvak.

RSCA pleegde dan ook een onwaarschijnlijke hold-up in Brugge, maar houdt zijn kansen op play-off 1 daardoor wel gaaf. Het nadert tot op vier punten van de zesde in de stand. Cercle lijkt klaar voor de degradatie. Hoe oneerlijk voetbal soms kan zijn.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sporting Flagey, RSC Anderlecht, Jupiler Pro League speeldag 23, Cercle Brugge

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni