Vorig jaar trok de Zwanzederby nog ruim 6.000 toeschouwers naar het Edmond Machtensstadion in Molenbeek.

Zwanzederby nu ook zonder Unionfans: 'We hebben al een feestje in ons fancafé'

PSZ
29/12/2017
Updated: 29/12/2017 19.13u

Na de supportersfederatie van RWDM haken nu ook de fanclubs van Union af voor de Zwanzederby deze vrijdagavond: "We hebben al een feestje in ons clubhuis". De RWDM-fans blijven dan weer weg "omdat Union geen respect voor ons heeft". Het RWDM-bestuur probeerde deze ochtend in allerijl nog te bemiddelen, maar komt te laat. "Het is niet langer een galamatch."

Voorzitter van RWDM Thierry Dailly is pas terug van vakantie en kon deze ochtend al een brandje blussen. Maar zijn telefoontje naar de supportersfederatie van zijn club bracht weinig uitkomst. De federatie, goed voor zo'n 800 fans, zal de Zwanzederby in het Molenbeekse Edmond Machtensstadion vanavond officieel niet bijwonen.

De RWDM-aanhang verwijt tegenstander Union een gebrek aan respect. Zowel de club als de fans uit Sint-Gillis zouden het volgens de RWDM-supporters al langer op hen gemunt hebben. Vijandige spreekkoren en beschuldigingen die de gebruikelijke rivaliteit te boven gaan, menen zij.

Vanavond is er gewoon wedstrijd, geen galamatch maar een voorbereidingsmatch. Ook de supporters zullen aanwezig zijn

Thierry Dailly, voorzitter RWDM

Zo'n houding past volgens hen niet bij de vriendschappelijke sfeer van de Zwanzederby. Want dat is de derby de la zwanze in allereerste instantie: een vriendenmatch. Ook wel 'galamatch' genoemd, door beide clubs in hun officiële communicatie.

De inkomsten van de ticketverkoop werden de voorbije twee edities onder beide clubs verdeeld. Door en masse weg te blijven en dus geen kaartjes (10 euro per stuk) te kopen, wil de supportersfederatie van RWDM vooral Union treffen. "Die doen het toch maar enkel voor het geld", zegt Joël Leclercq van de federatie.

Gratis inkom

RWDM-voorzitter Dailly hoopte de voorbije dagen die angel uit de derby te kunnen halen. Hij contacteerde, zo vertelt hij ons, zijn collega-voorzitter van Union, Jurgen Baatzsch. Met hem kwam hij overeen dat de inkomsten vanavond exclusief naar RWDM gaan. "Volgend jaar is het dan de beurt aan Union", zegt Dailly.

Bovendien besliste hij dat trouwe fans (abonnees) gratis het stadion in mogen vanavond. Een geste naar de supporters, in de hoop hen te overhalen alsnog de tribunes te bevolken. "Er is dus geen probleem. Vanavond is er gewoon wedstrijd, geen galamatch maar een voorbereidingsmatch. Ook de supporters zullen aanwezig zijn", zegt Dailly.

Joël Leclercq van de supportersfederatie nuanceert echter. Hij erkent het gebaar van het RWDM-bestuur en herhaalt dat de RWDM-fans niet de eigen club willen treffen. Toch zal het merendeel van de vaste RWDM-aanhang vanavond wegblijven, meent hij. "De meesten hebben intussen andere plannen gemaakt. Er zullen geen vlaggen of supportersacties zijn vanavond."

De verslechterde sfeer tussen de fans van RWDM en Union is een trieste zaak. Zij zeggen dat wij hen provoceren, maar wij vinden dat hun harde kern ons provoceert. 

Daniel Mélard, Union-fanclub 'Les Fidèles'

En de Unionfans? Ook zij laten de Zwanzederby aan zich voorbij gaan, geeft Daniel Mélard van supportersvereniging Les Fidèles aan. "Samen met Union Bhoys (de andere grote Union fanclub, nvdr.) hebben we vanavond een supportersavond in ons clubhouse (het fancafé, nvdr). De meesten van ons gaan daar naartoe."

Vieze toiletten

Volgens Mélard stond het supportersfeestje al langer gepland. Een reactie op de boycot van de RWDM-fans is het volgens hem dan ook niet. Wel erkent hij dat de sfeer tussen beide aanhangen verslechterd is. "Dat is triest. Zij zeggen dat wij hen provoceren, maar wij vinden dat hun harde kern ons sinds een jaar provoceert. Vorig jaar zijn we ook slecht ontvangen op RWDM. Onze tribune was niet gekuist en de staat van de toiletten was erbarmelijk."

Ook Union lijkt het dus vanavond met een kleinere aanhang dan gewoonlijk te moeten stellen. Volgens het secretariaat van de club zijn er een honderdtal kaarten in voorverkoop verkocht. Of daar veel fans van Les Fidèles en Union Bhoys tussen zitten, valt te betwijfelen. Volgens Mélard zijn beide verenigingen samen goed voor zo'n 150 supporters. Gevraagd naar het aantal clubleden dat volgens hem vanavond wel naar Molenbeek afzakt, is zijn lach even veelzeggend als zijn antwoord: "Een tiental misschien? Er is de supportersavond en een deel is met congé."

Bekijk ook de tv-reportage van BRUZZ:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni