Het Edmond Machtensstadion van RWD Molenbeek, gezien vanaf de Daringstraat

| Het Edmond Machtensstadion van voetbalclub RWD Molenbeek, gezien vanaf de Daringstraat.

Zware schorsingen na vechtpartij tussen U21-ploegen RWDM en Eupen

04/08/2023

De disciplinaire instanties van de KBVB hebben vier (voormalige) U21-spelers van Eupen en RWDM tot acht matchen schorsing opgelegd voor een massale vechtpartij die ontstond na hun wedstrijd eind april. Emmanuel Gore Bi (RWDM) werd door de scheidsrechter aangewezen als aanstoker van de gemoederen en zwaarste geweldenaar, en kreeg acht matchen schorsing, waarvan zes effectief.

Op 24 april werkten de U21-teams van Eupen en RWDM hun (voor)laatste wedstrijd van het seizoen af, in Eupen. De match eindigde op 2-2, en na affluiten ontstond razendsnel een massale vechtpartij. Volgens scheidsrechter Nicolas Joskin stak Sibiry Keita van Eupen de lont aan het vuur door aan een ploeggenoot te zeggen dat hij nog rekeningen wilde vereffenen met enkele tegenstanders. Joskin merkte in zijn verslag ook op dat Emmanuel Gore Bi vanaf zijn invalbeurt de sfeer van de match deed kantelen.

Volgens RWDM was het net Gore Bi die tijdens de match veel gescheld had moeten ondergaan. RWDM-speler Moncef Boujour ving in ieder geval de opmerking van Keita op, en reageerde. De twee deelden slagen uit, en trokken de aandacht van Amadou Keita (Eupen) en de voornoemde Gore Bi. Voor de veldslag vervolledigd werd met een tiental spelers, zag de scheidsrechter hen duidelijk ook slagen uitdelen, al dan niet in het gezicht.

Het Disciplinair Comité legde Gore Bi en Boujour eind juni hun straffen op, Boujour kreeg zes matchen schorsing, waarvan vier effectief. Ook de Eupen-spelers kenden toen straffen, maar gingen in beroep. Voor de Disciplinaire Raad argumenteerde Eupen dat zijn spelers niet de aanstokers waren en dus te zwaar gestraft werden. De Raad bevestigde uiteindelijk de straffen uit eerste aanleg: zes wedstrijden schorsing voor beiden, waarvan vijf effectief voor Amadou Keita, vier voor Sibiry Keita, die ondertussen al getransfereerd werd naar Slavia Sofia. Samen moeten de spelers ook 3.825 euro boete betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , RWDM , Schorsingen , Moncef Bonjour

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni