| Luchtfoto van het park op de Beco- en Materialenkaai

Aanleg Becopark van start: 28.000 vierkante meter extra groene ruimte

AD
© BRUZZ
07/09/2022

Binnenkort gaan de werken voor de aanleg van het nieuwe park op de Beco- en Materialenkaai van start. Dat kondigen Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, en Leefmilieu Brussel aan.

Het recreatiepark van 2,8 hectare – zo’n drie voetbalvelden – wordt ingericht langs het kanaal tussen Sainctelette en het Redersplein. Langs het water komt een brede promenade die de bezoekers doorheen het park moet loodsen.

“Met dit nieuwe park krijgt ons gewest er 28.000 m² groene ruimte bij in een dichtbevolkt deel van de stad dat kampt met een tekort aan publieke ruimte”, zegt Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering in een persbericht.

Promenade langs het kanaal

| Promenade langs het kanaal

“Deze zone zal ingericht worden met voldoende mix voor ontspanning, sport, spel en recreatie. Met het park verbinden we ook het stadscentrum met de kanaalzone en kunnen bezoekers van Brussel dit stukje dat minder bekend is eveneens ontdekken”, aldus Vervoort.

Indeling van het park

Het park start aan Sainctelette met een dubbele sportkooi, gevolgd door het voormalige pakhuis van Ackermans waarin de parkwachters zullen worden ondergebracht. Er komen ook openbare toiletten, een gemeenschapsruimte en een bistro.

Verder in het park wordt een ruime openbare tuin met banken, tafels en een zandbak ingericht. Wat verderop, onder de Suzan Danielbrug, komt er een skatepark. Daar wordt ook een tribune gebouwd, zodat het skatepark dienst kan doen voor allerhande activiteiten.

Skatepark

| Skatepark

Tegenover Thurn & Taxis komt dan weer een ruim grasveld afgeboord door een houten terras: de ideale locatie voor een potje frisbee of om de zon te zien ondergaan.

Ademruimte voor de buurt

Met dit nieuwe park krijgt het Brussels gewest er een belangrijke schakel bij in het netwerk van gewestparken. Momenteel bestaat het Brussels gewest voor zo’n 20% uit parken en bossen.

Het nieuwe park komt in een dichtbevolkt deel van de stad waar de nood aan meer groen en recreatie hoog is. De aanplanting van 126 bomen (voor 6 gekapte), moet de buurt opnieuw ademruimte geven. Het zal ook de parken van lijn 28 en Thurn & Taxis verbinden met het Maximiliaanpark, wat de biodiversiteit ten goede zal komen.

Plannen voor het park op de Beco- en Materialenkaai

| Plannen voor het park op de Beco- en Materialenkaai

“10.000 m² beton zal plaatsmaken voor meer groen, een serieuze plus om een betere afvoer van regenwater mogelijk te maken en de warmte te verminderen”, aldus Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu.

“Dankzij dit nieuwe park worden de kaaien een plaats om te wandelen en te ontspannen, met multisportterreinen, speelpleinen en een van de grootste skateparken in de regio. En de Kaaienwijk zal groener zijn en beter bestand tegen de klimaatverandering”, aldus de minister.

Tweejarenplan

De werken zullen zo’n twee jaar duren. Het eerste jaar zal er worden gewerkt tussen Sainctelette en de Suzan Danielbrug, daarna is het deel tussen de Suzan Danielbrug en de Redersbrug aan de beurt. In totaal wordt het bedrag van de werken geschat op 14,8 miljoen euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni