| De toestand van het Justitiepaleis krijgt al jaren internationale aandacht. De Regie der Gebouwen is verantwoordelijk voor de renovatie en het onderhoud van de kolos.

Een audit van de Regie der Gebouwen, uitgevoerd door consultancybedrijf Deloitte, schetst een weinig fraai beeld van de structuur, het beheer en de human resources van de overheidsinstelling. Dat schrijft de krant Le Soir. In 2019 verandert de Regie van een overheidsbedrijf in een nv van publiek recht, zoals BPost of de NMBS.

In 2017 kreeg de Regie, die 7.5 miljoen vierkante meter gebouwen beheert en 810 voltijdse werknemers telt, al eens kritiek te slikken. Toen tikte het Rekenhof de instelling op de vingers. Vooral de boekhouding moest het toen ontgelden.

Deze keer richt een audit de pijlen op het beheer en het HR-beleid. Van de 7.5 miljoen vierkante meter gebouwen, zou er maar 1.2 miljoen vierkante kilometer gemonitord worden op vlak van bezettingsgraad. Het moet ook beter met de verhuurvoorwaarden, de huuronderhandelingen en de informatica waarmee de Regie werkt.

Het HR-beleid is ook dringend aan vernieuwing toe, aldus de audit. Er is in vergelijking met andere Europese landen meer personeel aan de slag, dat bovendien ook ouder en minder gekwalificeerd is.

autonoom overheidsbedrijf

De audit schuift verschillende maatregelen naar voren. De Regie der Gebouwen moet (en zal) veranderen van een pure parastatale, een semi-overheidsinstelling, in een autonoom overheidsbedrijf naar het model van de NMBS of BPost.

Dat moet het makkelijker maken om bijvoorbeeld gebouwen van de hand te doen. Consultancybedrijf Deloitte berekende dat de Regie de vastgoedportefeuille met zo'n 1 miljoen vierkante meter kan verkleinen tegen 2025.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni