| De bewoners rondom de voetgangerszone zijn blij dat er geen auto's over de Anspachlaan meer razen, maar willen wel dat er iets verandert aan het geluidsoverlast.

Bewoners voetgangerszone: 'Stop verkoop alcohol om 23 uur'

JP
© BRUZZ
27/09/2018

Actiegroep Platform Pentagone luidt de alarmbel. Bewoners rondom de voetgangerszone liggen ‘s nachts wakker van geschreeuw en vechtpartijen op straat. In een handvest vragen ze het volgende schepencollege om actie te ondernemen.

Geen muziek meer na 22 uur ‘s avonds, en geen alcohol meer verkopen na 23 uur. Dat zijn slechts enkele van de voorstellen die het Platform Pentagone naar de verschillende partijen stuurt die opkomen bij de verkiezingen van 14 oktober.

Concreet wil het collectief dat de voetgangerszone beter beheerd wordt. Volgens Lou Callewaert van het collectief schrikken bewoners van de Anspachlaan vrijwel elke nacht wakker van geschreeuw en vechtpartijen op straat. Dat zijn volgens hem problemen die voor een gedeelte voortkomen uit het feit dat de nachtwinkels 24 uur per dag geopend zijn en de alcoholverkoop geen moment stopt.

'Voordelen behouden, nadelen verminderen'

In het beleid van de Stad Brussel moeten ook de bewoners worden opgenomen, klinkt het. “Als we zo blijven aanmodderen, worden de problemen alleen maar groter,” zegt Callewaert. “Er zijn heel wat voordelen aan de voetgangerszone, maar er zijn ook veel nadelen. De voordelen willen we graag behouden, maar de nadelen verminderen.”

Met het nieuwe schepencollege hoopt het collectief dat daar verandering in komt. Niet alleen mikken de bewoners op beperkte openingstijden van de nachtwinkels, ze hopen ook dat er zo snel mogelijk een nieuwe politie-antenne komt op de Anspachlaan en ook preventiedienst Bravvo moet er zich vestigen.

Het collectief wil het handvest tijdens een interpellatie begin volgend jaar voorstellen aan het nieuwe schepencollege. Tot die tijd verzamelt de groep zoveel mogelijk handtekeningen van bewoners uit de buurt die eveneens willen dat het stadsbestuur meer rekening met hen houdt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni