Bewoners Vrijheidslaan dienen klacht in tegen ministers door verkeersdrempel

Buurtbewoner Sam Pleysier

Bewoners van de Vrijheidslaan in Koekelberg hebben een klacht ingediend tegen huidig minister van mobiliteit Elke Van den Brandt en voormalig minister Pascal Smet. Verkeersdrempels in hun straat zorgen al jaren voor geluidsoverlast, trillingen en zelfs scheuren in de woningen.

De Vrijheidslaan werd enkele jaren geleden heraangelegd. Daarbij werden zogenaamde Berlijnse kussens aangelegd, dat zijn verhogingen in het midden van de rijbaan om het autoverkeer af te remmen. Ook kwam er een extra busbaan, waardoor de bussen dichter bij de huizen kwamen rijden. Sindsdien hebben verschillende buurtbewoners last van geluidshinder, trillingen en zelfs scheuren in de woningen. Bovendien zijn de kussens volgens de buurt niet reglementair geplaatst.

“Die bussen rammen telkens met hun dubbele achteras die Berlijnse kussens. Daardoor krijg je een schokeffect in de hele woning, waardoor we nu overal scheuren hebben”, aldus buurtbewoner Sam Pleysier. Hij is niet de enige die klaagt. Samen met twee buurtbewoners stuurde hij vorig jaar al een bericht naar minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt om haar in gebreke te stellen.

Vrijheidslaan Koekelberg
De Berlijnse kussens en de scheuren in Pleysier zijn woning

'Niet reglementair'

Volgens de buurtbewoners zijn de Berlijnse kussens ook niet reglementair aangelegd. “We hebben geluids- en trillingsmetingen gedaan om aan te tonen dat het niet menswaardig is. Dat daar een rapport over is gekomen heeft niet geholpen. Daarna hebben we onderzoek gedaan naar de plaatsing zelf, en daaruit blijkt dat de regelgeving voor de plaatsing van deze kussens niet is gevolgd. Zo mogen er helemaal geen kussens geplaatst worden op een busbaan, en moet er minstens 70 centimeter afstand zijn tussen de kussens en de rand van het asfalt, dat is hier niet het geval.”

Afgelopen januari was er nog een gesprek tussen de buurtbewoners en de minister, maar er kwam geen oplossing. En dus ondernemen ze nu serieuze stappen. “Eind vorige maand hebben we een klacht neergelegd bij de procureur des Konings tegen zowel minister Elke Van den Brandt als Pascal Smet, aangezien die kussens onder zijn legislatuur geplaatst zijn. We hopen dat na jaren vechten tegen de bierkaai, er eindelijk eens naar ons geluisterd wordt en er een oplossing komt.”

Pieterjan Desmet, woordvoerder van Elke Van den Brandt, laat weten dat het kabinet samen met Brussel Mobiliteit aan het uitzoeken is of het mogelijk is de Berlijnse kussens te verplaatsen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?