Boerderij Den Bels krijgt broodnodige renovatie

© Heleen Rodiers
| De voormalige stallen van de hoeve aan de Beizegemstraat worden een sociaal restaurant.

De historische boerderij Den Bels in Neder-Over-Heembeek krijgt na bijna vijftien jaar verloedering een grondige renovatie. In de plannen voorziet de Stad Brussel een sociaal restaurant, een crèche en een antenne van de dienst Bevolking. Er is ook plaats voor een boomgaard en moestuin.

Den Bels, geprangd tussen de Weilandstraat en Beizegemstraat in Heembeek, dateert uit de 17de eeuw en is nog steeds een opvallende getuige van het landelijke leven van toen. De geklasseerde hoeve staat evenwel al leeg sinds 2004. Na jaren van verwaarlozing en verval maakt het stadsbestuur nu geld vrij voor een grondige renovatie.

De site krijgt ook een geheel nieuwe functie, valt te lezen in de plannen van architectenbureau MA² Metzger et Associés. Zo komt er een kinderdagverblijf, het eerste in Neder-Over-Heembeek, met plaats voor tien peuters.

De voormalige stallen worden dan weer omgebouwd tot een sociaal restaurant. Dit project heeft niet alleen tot doel om buurtbewoners een betaalbare maaltijd met lokale ingrediënten aan te bieden, maar ook om jonge Brusselaars de kans te geven een opleiding tot kok of zaalpersoneel te volgen. Bepaalde voedingsmiddelen moeten bovendien uit de eigen tuin komen, want er wordt een boomgaard en een moestuin aangelegd.

Renovatieplannen Den Bels
© MA² Metzger et Associés
| De site krijgt een kinderdagverblijf (paars), een sociaal restaurant (groen) en een antenne van de bevolkingsdienst van de Stad Brussel (blauw).

Ten slotte krijgt de dienst Bevolking van de Stad Brussel een antenne op de site, in het oude woonhuis van de hoeve. Hierdoor moeten de Heembekenaren niet langer naar het centrum afreizen voor bepaalde administratieve aanvragen.

Gemeenschapscentrum

In 2005 zag het er even naar uit dat de Vlaamse Gemeenschap de boerderij zou kopen om er een gemeenschapscentrum in onder te brengen. Maar uiteindelijk was het de Stad die de historische site in handen kreeg.

Volgens Geoffroy Coomans de Brachène (MR), Brussels schepen van Stedenbouw, zijn de renovatieplannen tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest. Zijn kabinet zal de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning binnenkort indienen bij het Gewest.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.