| De toekomst van Uplace is nu wel heel onzeker.

Bouwvergunning Uplace vernietigd

TD
© Belga
10/10/2018
Updated: 10/10/2018 13.43u

De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex Uplace in Machelen vernietigd. Dat melden de organisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral dinsdag. Ze spreken van de "definitieve doodsteek" voor het project.

Eind vorig jaar vernietigde de Raad van State al het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace. Velen beschouwden dat al als de doodsteek voor het project.

In april kwam daar nog eens bovenop dat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat een verlopen handelsvestigingsvergunning van Uplace onrechtmatig is gereactiveerd door een decreet van de Vlaamse regering.

Nu is dus ook de stedenbouwkundige vergunning vernietigd. Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral reageren tevreden. "Deze finale doodsteek voor een achterhaald project is erg goed nieuws. Wij hebben ons van bij het begin tegen Uplace verzet. Een groot shoppingcentrum op een pure autolocatie is niet te rijmen met de uitdagingen inzake luchtvervuiling, klimaat, verkeer en ruimtelijke ordening."

De organisaties moesten het nieuws via de rechter vernemen. "Dat zegt helaas veel over het gebrek aan visie bij de Vlaamse regering," luidt het.

Uplace geeft niet op

Voor Uplace zelf komt de beslissing als geen verrassing, zegt Lies De Smedt, woordvoerder van Uplace. “De Raad voor Vergunningsbetwistingen neemt die beslissing op basis van het gebrek aan een correcte onderliggende zonering. De Raad van State vernietigde in december 2017 namelijk het GRUP, dat de basis vormde voor de bouwvergunning van Uplace in Machelen.”

Toch wil Uplace allerminst spreken van het einde van het project. "De opmaak van een nieuwe rechtsgrond is intussen gedelegeerd aan het gemeentebestuur van Machelen. De gemeente liet eerder al weten dat het bij de opmaak van nieuwe ruimtelijke plannen voor de reconversiezone op haar grondgebied, overleg zal plegen met de eigenaars van de betrokken grondpercelen."

"Uplace zal de komende maanden dan ook constructief meewerken en blijft bereid om een trekkersrol op te nemen voor de sociaaleconomische herontwikkeling van de oude industrieterreinen in Machelen", klinkt het.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw , Uplace , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni