Brussel vijfde duurste hoofdstad van Europa om te bouwen

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Bouwwerf in Elsene.

In vergelijking met andere Europese hoofdsteden is Brussel relatief duur om te bouwen, zo blijkt uit een rapport van studiebureau Arcadis. Enkel Kopenhagen en de metropolen Londen, Moskou en Parijs zijn nog duurder.

Brussel zit bij de duurste Europese hoofdsteden om in te bouwen. Dat blijkt uit het International Construction Costs 2019 rapport van ontwerp- en adviesbureau Arcadis. Bouwen blijkt in Brussel duurder dan in Rome, Berlijn of Amsterdam.

De verwachting is dat de bouwkost in ons land in 2019 nog met 2,5 procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar. De sector is daarom voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën zoals 3D-printing en drones om het bouwproces efficiënter te maken.

Watertekort

“Duurzaamheid blijft daarbij steeds een belangrijk uitgangspunt", zegt Bram De Meester, buildings manager bij Arcadis. "Naast de stilaan gekende aandacht voor energieprestaties, winnen ook circulair bouwen, biodiversiteit en waterhuishouding aan belang. Dat laatste komt onder meer door de aanhoudende droogte en bijhorende watertekorten van de laatste jaren.”

Gezien de kostprijs groter wordt, is het voor investeerders, bedrijven of overheden met bouwprojecten belangrijk om goed te plannen. “Het hele ontwerp-, vergunnings- en aanbestedingstraject duurt al snel enkele jaren, waarbij de prijzen en technologieën ondertussen sterk evolueren", aldus nog De Meester. "Je mag vandaag dromen, maar je bouwt aan de prijs van morgen.”

Wereldwijd zijn New York, San Francisco en Hong Kong de duurste bouwsteden. De goedkoopste bouwwerven zijn vooral te vinden in Azië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?