Buurt Donderberg zet zich schrap tegen bouwplannen

Brussel-Stad zet door met haar ambitieuze bouwproject op de Donderberg in Laken. Een nieuwe bouwaanvraag werd ingediend. Maar de buurt zet zich schrap. Woensdag om negen uur komt de overlegcommissie bijeen.

De Donderberg, in het Frans ‘Clos des Perruches’, is een verwilderd, hellend terrein dat grenst aan de Sint-Albaansbergstraat en de Tuinbouwersstraat. Ooit behoorde het, samen met de Tuinen van de Bloemist, de serres van Stuivenberg en andere groengebieden in de buurt, tot het koninklijk domein. In de jaren 1960 maakte de Koninklijke Schenking de Donderberg over aan het Brusselse OCMW. Inmiddels is het eigendom van Brussel-stad.

Acht jaar geleden besloot de Stad, die door de bevolkingsaangroei nood heeft aan extra scholen en woningen, om een basisschool en 75 woningen te bouwen op het terrein. De buurtbewoners werden pas vier jaar later geïnformeerd over het project, dat de naam HoP (Horticulteurs-Perruches) kreeg. Op dat moment had de Stad al een contract met de aannemer. Het wijkcomité Donderberg verzette zich tegen het project, maar verkreeg alleen dat de Stad in de bouwaanvraag het aantal woningen reduceerde tot 49.

De bouwaanvraag werd door het gewest toegekend onder voorwaarden, maar werd uiteindelijk geschorst door de Raad van State.

In de plaats van de uitspraak af te wachten, kwam de Grondregie van de Stad Brussel onlangs op de proppen met een nieuwe bouwaanvraag, die enkele technische aanpassingen bevat maar qua programma identiek is aan de eerste: een basisschool voor 672 leerlingen, 49 woningen, 119 ondergrondse parkeerplaatsen, een buurtlokaal en een sportcentrum.

Voor het comité Donderberg en de buurtbewoners, die opnieuw protest aantekenden, zijn de drie jaar geleden geopperde bezwaren nog steeds van toepassing: het project is te dense, de speelplaats is bijvoorbeeld gepland op het dak van het sportcentrum, op amper acht meter van de slaapkamers van enkele aangrenzende huizen.

Door het grote aantal scholen in de buurt staat het verkeer in de buurt nu al vast ’s ochtends en is de parkeerdruk hoog. Ander bezwaar is dat als het terrein volgebouwd wordt, de bodem veel minder doorlaatbaar en het gevaar op overstroming groter wordt. Bovendien heeft de Koninklijke Schenking volgens de buurtbewoners destijds bedongen dat de grond niet verkaveld mocht worden.

Anno 2019 voegen de buurtbewoners daar nog een belangrijk argument aan toe: het project is bijna tien jaar geleden bedacht, maar ondertussen is de wereld en de situatie in de buurt grondig veranderd. “Tien jaar geleden was het plan nog enigszins verdedigbaar maar met de kennis van nu is het totale onzin,” zegt Jos Brumagne, lid van het comité Donderberg. “Om te beginnen is de nood aan een school in de buurt gewijzigd, er zijn iets verderop ondertussen andere scholen gebouwd of in aanbouw, wie weet komt er ook een school in het Neo-project. Voorts heeft het Brusselse gemeentebestuur zich ondertussen geëngageerd in de strijd tegen de klimaatverandering. Er wordt gesproken over ilôts de fraîcheur om warmtepieken te vermijden en over het doorlaatbaar houden van de bodem om overstromingen te vermijden, maar als punt bij paaltje komt, laat de Stad ruim twee hectare natuur onder het beton verdwijnen.”

De twitteractie Save Donderberg kreeg ondertussen al veel steun, zopas nog van klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele. ‘Zij die een dergelijke beslissing nemen zouden aan de toekomstige generaties moeten vragen of het een goed idee is”, schreef hij in een tweet gericht aan Brussels burgemeester Philippe Close(PS) en schepen van Klimaat Benoît Hellings (Ecolo).

Gevraagd naar een reactie laat Hellings weten dat hij deze week in overleg gaat met zijn collega Khalid Zian (PS), verantwoordelijk voor de Grondregie. “Er wordt aan gewerkt,” aldus Hellings.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?