Conservamus: 'Blij met architect, maar blijven waakzaam’

© vzw Conservamus
| De vzw Conservamus houdt de timing strak in het oog.

Vooral positieve geluiden bij het Brusselse Conservatorium, nu de architect voor de renovatie eindelijk bekend is. "Maar nu moet het vooruitgaan", zegt de vzw Conservamus die zal blijven waken over de timing van de werken.

“Het moderne en groene ontwerp van Origin, A2RC en FVWW heeft me meteen erg aangetrokken,” zegt Kathleen Coessens, directrice van het Nederlandstalige Conservatorium. Als lid van de adviescommissie gaf zij mee haar fiat voor de architecten.

De nieuwe indeling reflecteert de drie pijlers van de school: onderwijs, onderzoek en kunstbeoefening. “Links vind je de muzieklokalen van de twee conservatoria, rechtdoor ga je naar de bibliotheek, en rechts heb je de concertzaal.”

“Mooi is dat alles samenkomt bij de ingang. Moet je een uur wachten voor een concert? Dan kan je die tijd doorbrengen in de leeszaal van de bibliotheek,” voegt Coessens toe.

“Een stap in de goede richting,” reageert ook Gerald de Hemptinne, die mecenassenorganisatie Conservamus vertegenwoordigt en ook in de adviescommissie zetelde. "Dat het nu maar vooruit gaat,” zegt De Hemptinne. Voorlopig is de renovatie voorzien in 2023. “We weten dat er wettelijk bepaalde termijnen zijn om plannen uit te werken. Maar we zullen erop toezien dat er niet meer tijd aan wordt besteed dan nodig.”

Ook directrice Kathleen Coessens is niet van plan het project nu los te laten. “Ik hoop dat we ook tijdens de verdere projectstudies blijven samenwerken met de architecten.”

Concert met architecten

Muziekliefhebbers die benieuwd zijn naar de architecten, kunnen dinsdag 16 oktober terecht in de concertzaal van het Conservatorium. Daar stelt Conservamus de architecten voor aan het grote publiek, tijdens hun jaarlijkse steunconcert met de studenten van de conservatoria.

Ze vieren ook de restauratie van de raamkozijnen op het binnenplein, een werk dat Conservamus voor zijn rekening nam. “En ze zijn werkelijk prachtig,” glundert De Hemptinne. De komende weken worden de ramen aan de kant van de Regentschapsstraat aangepakt.

> 16/10, 20.00. Steunconcert Conservamus, in de concertzaal van het Koninklijk Conservatorium.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?